Polis misshandlade demonstranter – nu får de miljoner i skadestånd

I New York City samlades tusentals för att demonstrera efter mordet på George Floyd år 2020. Runt 320 demonstranter omringades av polisen och utsattes för övervåld.
Nu slår en domstol fast att de ska få runt 230 000 kronor var i skadestånd.

ANNONS
|

Mordet på den amerikanska mannen George Floyd ledde till omfattande demonstrationer under sommaren 2020 runt om i världen. Rörelsen blev känd som Black Lives Matter och tusentals människor samlades på gatorna i New York under sommaren för att protestera.

Den 4 juni 2020 omringades runt 300 demonstranter av polisen, varpå de greps och blev utsatta för omfattande våld. När polisen omringade de fredliga demonstranterna använde de sig av en teknik som på engelska kallas för ”kettling”, vilket gör att man hindrar människor från att kunna lämna platsen.

Fem av de som deltagit under demonstrationerna upprättade senare en stämningsansökan där de representerar samtliga av de 300 personerna som polisen misshandlade.

ANNONS

Enligt stämningsansökan, som New York Times citerar, ska flera av demonstranterna ha blivit fasthållna av polisen och fått sina händer hårt fastsurrade med buntband. En del av demonstranterna ska även ha blivit slagna med batonger och sprejade med pepparsprej. Poliserna ska inte heller ha burit ansiktsmask, under en period då världen lamslagits av covid-19 pandemin.

Får rätt i domstol – största utbetalningen per person någonsin

Nu har en domstol i New York kommit fram till att poliserna brukade överdrivet våld mot demonstranterna och säger att staden måste betala ut 21 000 dollar, motsvarande runt 230 000 svenska kronor, till vardera demonstrant som utsattes.

Uppgörelsen är den största ekonomiska utbetalningen per person som någonsin gjorts i staden. Sammanlagt kommer staden att behöva betala demonstranterna minst 42 miljoner kronor.

– Uppgörelsen, enligt vår uppfattning, återspeglar ett erkännande från staden att polisens agerande i Mott Haven den 4 juni var ett tragiskt misstag, säger Joshua Moskovitz, en advokat som representerar demonstranterna, på onsdagen enligt NBC News.

Mordet på George Floyd

På kvällen den 25 maj 2020 greps den 46-årige George Floyd av polis i Minneapolis i Minnesota sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.

Floyd försågs med handfängsel men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet ner i gatan.

Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin hade sitt knä på Floyds huvud och hals i omkring 9 minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.

Floyd förklarades död på sjukhus kort därpå. Mordet utlöste en stor våg av protester runt om i USA under sommaren 2020.

Chauvin dömdes senare till 22,5 års fängelse.

Källa: TT

LÄS MER:Husrannsakan efter BLM-protest var olaglig

LÄS MER:BLM-demonstranter får ersättning för polisvåld

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS