Denverpolisen satte bland annat in tårgas mot demonstranter i maj 2020.
Denverpolisen satte bland annat in tårgas mot demonstranter i maj 2020. Bild: David Zalubowski/AP/TT

BLM-demonstranter får ersättning för polisvåld

Tolv demonstranter som deltagit i Black lives matter-demonstrationer i Denver i Colorado beviljas totalt 14 miljoner dollar (132 miljoner kronor) i skadestånd.

ANNONS

En mestadels vit jury meddelade domen efter tre veckors rättegång fylld av vittnesmål och filmklipp. De tolv demonstranterna stämde staden Denver i centrala USA till följd av polisens agerande under demonstrationerna 2020.

– Det känns som att bli sedd, säger aktivisten Elisabeth Epps, om juryns utlåtande.

Tårgas och hagelgevär

Juryn bedömer att poliserna tagit till övervåld vid protesterna, som hölls i svallvågorna efter mordet på svarte George Floyd, som dödades av en vit polis i Minneapolis i maj 2020.

Under protesterna satte polisen in tårgas och avfyrade kevlarpåsar fyllda med bly från hagelgevär. Påsarna är framtagna för att vara "mindre dödliga", men är trots det potentiellt livsfarliga.

ANNONS

En av demonstranterna, Zach Packard, träffades i huvudet av ett sådant skott och skadades så pass att han fick intensivvård. Han tilldelades det största skadeståndet, tre miljoner dollar.

Friheter begränsade

Juryn bedömer att demonstranterna i samtliga fall har fått sin yttrandefrihet begränsad, och i elva av de tolv fallen har demonstranternas rättighet att inte utsättas för omotiverat våld brutits.

Demonstranterna har argumenterat för att Denvers kommun bär ansvaret, dels genom att ge polisen stor frihet att sätta in de "mindre dödliga" vapnen utan tillräcklig utbildning, dels genom att man inte krävt att poliserna skulle bära kroppskameror. Denver har medgett vissa misstag, men argumenterat att något behövde göras för att få stopp på "våldet och skadegörelsen".

80 poliser i Denver skadades också under protesterna under våren och sommaren 2020, när bland annat föremål slungades mot dem. Kongressbyggnaden Kapitolium i Denver fick materiella skador, enligt staden. Fem poliser har fått disciplinära straff och en har fått sparken till följd av sitt agerande.

Fakta: Så dog George Floyd

På kvällen den 25 maj 2020 greps den 46-årige George Floyd av polis i Minneapolis i Minnesota sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.

Floyd försågs med handfängsel men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet ner i gatan.

Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin hade sitt knä på Floyds huvud och hals i omkring 9 minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.

Floyd förklarades död på sjukhus kort därpå. Mordet utlöste en stor våg av protester runt om i USA under sommaren 2020.

Chauvin dömdes senare till 22,5 års fängelse.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS