Bild från Black Lives Matter-demonstrationen vid Berwaldhallen bredvid USA:s ambassad i Stockholm i juni.
Bild från Black Lives Matter-demonstrationen vid Berwaldhallen bredvid USA:s ambassad i Stockholm i juni. Bild: Janerik Henriksson/TT

Husrannsakan efter BLM-protest var olaglig

Polisen får kritik av Justitieombudsmannen efter att ha genomfört en husrannsakan hos en kvinna som under pandemin deltog i en demonstration som saknade tillstånd. Beslutet om husrannsakan och att hämta in kvinnan till förhör saknade stöd i lagen, enligt JO.

ANNONS
|

Sommaren 2020 JO-anmälde kvinnan polisen efter att en husrannsakan genomförts hos henne några dagar efter demonstrationen och hon hämtats in till förhör utan att ha fått någon kallelse. Polisen hade försökt ta in kvinnan på förhör samma dag som demonstrationen men misslyckats.

Kvinnan deltog i en Black lives matters-demonstration utanför USA:s ambassad i Stockholm i juni och polisen misstänkte att hon var arrangör för sammankomsten som var otillåten på grund av den rådande pandemin. Kvinnan var skäligen misstänkt för brott mot ordningslagen.

JO har granskat fallet och kommit fram till att polisen hämtat kvinnan till förhör utan lagstöd – då det inte "skäligen kunde befaras" att kvinnan inte skulle inställa sig hos polisen, rapporterar Dagens juridik. Det saknades även stöd i lagen för husrannsakan.

ANNONS

JO kritiserar också polisen för brister i dokumentationen i ärendet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS