Pepsi stäms för miljöförstöring

Snacks- och dryckesföretaget bakom Pepsi stäms för omfattande miljöförstöring. Enligt åklagaren Letitia James är företaget ansvarigt för plastavfall i Buffalo river. Nu kräver hon att produkter utan varningstexter slutar säljas.

ANNONS

En undersökning visar att floden genom staden Buffalo i delstaten New York är kraftigt förorenad med plastartiklar.

Åklagaren Letitia James menar att mycket av avfallet kommer från Pepsico och stämmer företaget, rapporterar New York Times.

– New York-borna har en grundläggande rättighet till rent vatten. Pepsicos oansvariga paketering och marknadsföring hotar Buffalo’s vattentäkt, miljö och folkhälsa, säger Letitia James i ett uttalande.

Företaget ligger förutom läsken Pepsi bakom produkter som snacksen Lay’s och Cheetos, och drycken Mountain Dew.

Största boven

Pepsico har åtagit sig att jobba med lokala samhällen för att minska föroreningarna. Företaget ska också göra sina produkter återvinningsbara, komposterbara eller biologiskt nedbrytbara senast år 2025.

ANNONS

I ett tidigare uttalande säger en talesperson att företaget är seriösa i sin ambition med återvinning och platsminskning och att de har varit transparanta i sin ”resa för att minska användningen av plast och påskynda ny förpackningsinnovation”, rapporterar NY Times.

Men Letitia James menar att företaget istället har bidragit till en potentiell hälsofara för delstatsborna i New York. 17 procent av plastavfallet som hittats i Buffalo river kommer från Pepsico och är därmed den enskilt största bidragande orsaken till miljöförstöringen.

I stämningen vill åklagaren att företaget ska hjälpa till att få bukt med miljöförstöringen och att plastprodukter utan varningstexter slutar säljas.

Fler stämningar

I september stämde samma åklagare ett tyskt biotechföretag och parterna nådde en överenskommelse om att företaget ska betala 6,7 miljoner dollar. Företaget hade drivit falsk marknadsföring om säkerheten kring sitt ogräsmedel.

Letitia James är också åklagaren som har stämt Donald Trump och hans organisation för bedrägerier. Rättegången är pågående.

LÄS MER:SAS bojkottar Pepsi

LÄS MER:Ivanka Trump vittnar i målet mot hennes far

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS