Ivanka Trump i samband med vittnesmålet.
Ivanka Trump i samband med vittnesmålet. Bild: Yuki Iwamura/AP/TT

Ivanka Trump vittnar i målet mot hennes far

Donald Trumps dotter Ivanka Trump vittnar på onsdagen i ett civilrättsligt mål i New York riktat mot den tidigare presidenten och familjens företag.

ANNONS
|

Under vittnesmålet svarar Ivanka Trump på flera frågor:

– Inte vad jag är medveten om.

Hon har också, när hon fått frågor om specifika dokument, bland dem brev och mejl som hon själv skrivit, sagt att hon inte kommer i håg, rapporterar flera amerikanska medier.

Ivanka Trump är inte själv tilltalad i målet, men har enligt åklagarsidan insyn i en del av de händelser som målet berör, samtidigt som hon fortfarande har finansiella band till familjeföretaget.

Ivanka Trump arbetade i Vita huset under sin fars tid på presidentposten.

I måndags vittnade den tidigare presidenten själv i det civilrättsliga bedrägerimålet, där Trump och hans familjeföretag bland annat hotas av 250 miljoner dollar i böter.

ANNONS

Trump och hans söner har redan bedömts skyldiga till att ha blåst upp värdet på familjeföretagets tillgångar och fastigheter, vilket lett till bland annat förmånliga avtal och lägre räntor.

Nu ska det avgöras hur stor bötessumman blir, om vissa fastigheter måste ges upp samt om personer ur familjen Trump beläggs med någon form av näringsförbud i New York.

Fakta: Rättsprocesser mot Donald Trump

Fyra större brottsåtal har väckts mot expresident Donald Trump. Utöver dem pågår ett antal civilrättsliga och ekonomiska tvister.

Washington DC

Donald Trump åtalades i början av augusti för sina försök att få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Det federala åtalet anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna, de fyra åtalspunkterna har bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021. Utredningen har letts av den särskilde åklagaren Jack Smith som föreslagit att rättegången ska starta den 2 januari.

.

Mar-a-Lago, Florida

Trump åtalades i juni på 37 punkter som framför allt handlar om expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset. Även den utredningen är federal och har letts av Jack Smith. Rättegången är planerad till i maj nästa år, bara ett halvår före det presidentval som Trump vill ställa upp i.

.

Bokföringsbrott i New York

Åtalet, som väcktes i mars, innefattar 34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången i det delstatliga målet är planerad till mars 2024.

.

Delstaten Georgia

Åtalet som omfattar många personer, bland dem Donald Trump, rör försök att omkullkasta valresultatet i Georgia genom bland annat ryktesspridning och falska elektorer. I centrum står ett telefonsamtal som Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där den dåvarande presidenten bad honom "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att han skulle segra över Joe Biden där.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS