Påven Pius XII kände till detaljer om Förintelsen tidigare än vad som hittills har varit känt.
Påven Pius XII kände till detaljer om Förintelsen tidigare än vad som hittills har varit känt. Bild: LUIGI FELICI

Påven kände till Förintelsen

Pius XII, påve under andra världskriget, kände till Förintelsen tidigare än vad som tidigare varit känt. Det visar ett nyligen upptäckt brev från katolska kyrkan i Tyskland, som skickades till påvens personlige sekreterare 1942.

ANNONS
|

Påven Pius XII roll under andra världskriget har varit omdebatterad. Hans anhängare hävdar att han arbetade bakom kulisserna för att rädda judiska liv, men inte uttalade sig offentligt för att skydda katoliker i ockuperade europeiska länder. Hans kritiker menar att han saknade modet att uttala sig om vad han visste, trots påtryckningar från de allierade.

Heliga stolens officiella hållning har varit att informationen man hade om Förintelsen var vag och obekräftad. Nu har ett brev som motsäger detta dykt upp i Vatikanens arkiv, rapporterar Corriere della Sera.

Den italienska tidningen har publicerat brevet, som skickades till påvens personliga sekreterare från fader Lothar König, som var en del av det antinazistiska motståndet i Tyskland. I brevet skriver han att källor har bekräftat att 6 000 polacker och judar dödas dagligen i ”SS-ugnar” vid lägret Belzec i ockuperade Polen.

ANNONS

Hade sorterats på måfå

Påven Franciskus öppnade arkiven från krigstiden 2019, och sade att kyrkan ”inte är rädd för historien”. Brevet som nu hittats hade sorterats på måfå i Vatikanens utrikessekretariat, och överfördes först nyligen till centralarkivet.

Enligt Vatikanens arkivarie Giovanni Coco är brevets betydelse ”enorm”.

– Nu har vi vissheten om att den katolska kyrkan i Tyskland skickade Pius XII exakta och detaljerade nyheter om de brott som begicks mot judarna, säger han till Corriere della Sera.

Coco menar att Pius XII kände till uppgifterna tidigare än så. I brevet hänvisar König till två andra läger, Auschwitz och Dachau, vilket kan antyda att det finns ytterligare korrespondens mellan König och påvens sekreterare Robert Leiber, som också var tysk. Dessa brev har antingen försvunnit, eller ännu inte hittats.

LÄS MER:Sköts av nazister – nu saligförklaras familjen

LÄS MER:Påven prisar Djingis Khans mångfald

LÄS MER:Litauisk protest mot påvetal om Ryssland

ANNONS