Ceremonin i Vatikanen där hela familjen Ulma saligförklarades.
Ceremonin i Vatikanen där hela familjen Ulma saligförklarades. Bild: STR/AP/TT

Sköts av nazister – nu saligförklaras familjen

ANNONS

Den polska jordbrukarfamiljen gömde judar undan nazisternas grymheter under andra världskriget. I mars 1944 sköts de och de åtta skyddslingarna på vinden ihjäl av tysk polis.

Nu, snart 80 år efter händelsen, har det polska paret Jozef och Wiktoria Ulma och deras sju barn saligförklarats. Det skedde vid en välbesökt ceremoni i familjens hemstad Markowa i sydöstra Polen.

Högt uppsatta politiker och religiösa ledare närvarade vid ceremonin, som leddes av påvesändebudet och kardinalen Marcello Semeraro. Även påve Franciskus kommenterade saligförklaringen, den första av en hel familj.

– Må denna polska familj, som representerade en strimma ljus i andra världskrigets mörkret, vara en förebild för oss alla, sade påven.

ANNONS
Familjen Ulma, med fadern Jozef Ulma, modern Wiktoria och sex av deras barn, på en odaterad bild.
Familjen Ulma, med fadern Jozef Ulma, modern Wiktoria och sex av deras barn, på en odaterad bild. Bild: Mateusz Szpytma/Polens institut för historia/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS