Republikanen Nikki Haley har ökat i opinionsmätningarna, men får också utstå alltfler påhopp från konkurrenterna i primärvalet.
Republikanen Nikki Haley har ökat i opinionsmätningarna, men får också utstå alltfler påhopp från konkurrenterna i primärvalet. Bild: Charles Krupa

Britt-Marie Mattsson: Påhoppen mot Nikki Haley ökar ju bättre det går

Nikki Haley har vinden i ryggen. Det innebär att hon öppet utsätts för okvädningsord och kallas "korrupt" i debatter. Men också att hon – liksom Hillary Clinton – undermineras på nätet som "skurkaktig".

ANNONS
|

Donald Trump leder fortfarande stort i opinionsmätningarna inför den första kraftmätningen vid partimötet – caucus – i Iowa om sex veckor. Iowa markerar inledningen på primärvalssäsongen där republikanerna och demokraterna låter väljarna i delstaterna rösta om vem som skall representera respektive parti när presidentvalet avgörs i november 2024. Trump deltar inte i valrörelsen denna gång som en positiv "folkets röst" för förändring. Han talar istället om "hämnd" och "vedergällning".

Det var också detta som Chris Christie tydligt markerade i onsdagskvällens sista republikanska debatt inför primärvalen. Christie är en av de fem kandidater som fortfarande finns kvar i det republikanska fältet, sedan flera tvingats lämna efter lågt opinionsstöd och tomma kampanjkassor. Han är den ende av de republikanska kandidaterna som direkt och hårt kritiserar Trump och som varnar för vad som händer med demokratin om han återkommer som president.

ANNONS

Vid sidan av Christie på debattscenen stod den förra guvernören i South Carolina och tidigare FN-ambassadören Nikki Haley, Floridas guvernör Ron DeSantis och entreprenören Vivek Ramaswamy. Donald Trump har inte funnits med i någon av debatterna, och Chris Christie pekade, som vanligt, på en tänkt plats där Trump borde ha stått och kallade honom "feg" för att han inte ställde upp. Trump ägnade istället tiden åt en middag med välbärgade bidragsgivare – fundraiser – i Florida.

Donatorer söker sig till Haley

Nikki Haley har de senaste veckorna seglat upp som den starkaste av de republikanska kandidaterna som utmanar toppnamnet Donald Trump. Ron DeSantis har visserligen fortfarande en knapp ledning bland de fyra som fanns med i debatten, men Haley attraherar nu alltfler stora donatorer som ser henne som framtidsnamnet och som den republikanska kandidat som skulle kunna besegra Joe Biden. Alla juridiska processer, som redan inletts och väntar på Donald Trump, hotar republikanernas möjligheter att vinna presidentvalet.

Men när penningdonationerna till Haley kom upp beskrevs de av Ron DeSantis och Vivek Ramaswamy som "liberala pengar från Wall Street" med kopplingar till Kina. Denna uppställning med kapital måste "betalas tillbaka" med politiska beslut som passar bidragsgivarna, framhöll kritikerna.

Ramaswamy höll upp en skylt med texten "Nikki = korrupt" och försäkrade att han inte har ett problem med kvinnor i politiken utan med korruption.

ANNONS

Det fick Chris Christie att gå till angrepp mot Ramaswamy och kräva att han upphör med att ifrågasätta Haleys intelligens och kompetens.

Slog inte tillbaka

Nikki Haley har inledningsvis undkommit de nedsättande omdömen som ofta riktats mot framgångsrika kvinnor i amerikansk politik, och då framförallt Hillary Clinton. Men med opinionskurvan pekande uppåt har Haley fått inse att hon inte är fredad utan att samma ord används mot henne som mot Clinton.

Favoritbenämningarna är "korrupt" och "skurkaktig" något som fortfarande förföljer Clinton från valrörelsen 2016 då Donald Trump bestämde sig för att genomgående kalla henne för det. Nu får Nikki Haley känna på samma sak och de som uttalar orden mot henne hävdar att de inte har ett "kvinnoproblem" utan bara beskriver henne som de skulle ha gjort mot vilken man som helst. På nätet är även dessa benämningar av Haley allt vanligare.

Nikki Haley stod tyst på scenen när både Ron DeSantis och Vivek Ramaswamy pucklade på henne och sa att hon avstod från möjligheten till replik eftersom hon inte ville sänka sig till deras nivå.

Men det är en osäker taktik att inte besvara påhopp. Att ge igen med samma mynt innebär dock ofta att kvinnor beskrivs som "arga" eller "galna" medan män bedöms som "bestämda" och "beslutsamma". Att visa upprördhet är hos kvinnor ett tecken på en negativ känslomässighet medan samma sak hos män tyder på engagemang och en positiv kontakt med sitt inre.

ANNONS

Tystnaden från Nikki Haley fick också Ramaswany möjlighet att ge sig på henne som ytterligare som en kandidat som inte fattar något och som inte förstår sig på skillnaden mellan Israel och USA – och inte heller kartboken – bättre än ett småbarn i förskolan.

Ännu svävar Donald Trump ovanför det hela, och den kritik som finns mot honom inom republikanerna märks inte i opinionsmätningarna. Nikki Haley beskrivs istället som "korrupt".

LÄS MER:Henry Kissinger varnade för ett tredje världskrig innan sin död

LÄS MER:Lågmälde Blinken har nyckelroll för USA i Mellanöstern

LÄS MER:60 år efter mordet på JFK lever Kennedymyten

ANNONS