Ovädret drar vidare genom Europa

Ovädret Bernd fortsätter att kräva liv och orsaka förstörelse i Europa. De senaste dagarna har städer evakuerats, hus rasat samman och tusentals människor är försvunna. Hittills har över 200 människor omkommit i samband med översvämningarna.

ANNONS
|

Ovädret som svepte in över de västra delarna av Tyskland under onsdagen har skakat om Europa. Skyfallen har skapat översvämningar som beskrivs som det värsta ovädret på decennier.

Förutom att städer har lagts under vatten och att hus och byggnader har rasat har även människor avlidit och ännu fler är försvunna. Under söndagen rapporterar tyska medier att hundratals personer fortfarande saknas.

Minst 183 personer har mist livet i översvämningarna i Tyskland, och polisen befarar att dödstalen kan stiga ytterligare i takt med att vattenmassorna sjunker undan.

– Rädslan är att det kommer bli fler, säger en talesperson för polisen i staden Koblenz till Bild.

ANNONS

Bland de omkomna återfinns 12 personer från ett gruppboende för personer med funktionsvariationer i staden Sinzig i Rheinhald-Pfalz, rapporterar Bild.

– Jag är rädd att vi kommer att se den här tragedins fulla omfattning först om några dagar, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel enligt BBC.

Översvämmade vägar, förstörda broar och avbrott i mobilnäten försvårar sök- och räddningsinsatserna, och enligt BBC deltar omkring 15 000 personer i räddningsarbetet.

LÄS MER: Översvämningarna i Europa – detta har hänt

Katastroflarm i Tyskland

Tyskland har satt in militär för att bistå arbetet med att lokalisera och hjälpa människor i de värst drabbade området Rheinhald-Pfalz, enligt Bild. Under fredagen utlyste det tyska försvarsministeriet ett militärt katastroflarm. Det betyder att militären kan ta självständiga beslut på plats i de drabbade områdena.

– Jag tror att decentralisering är väldigt viktigt på sådana platser och är också avgörande för att åtgärderna ska lyckas, säger försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU), enligt Der Spiegel.

Belgien hårt drabbat

I Belgien fortsätter Bernd också att skapa förstörelse och kräva människoliv. Under fredagen steg dödssiffran till 31 personer, enligt Bild.

Och i regionen Vallonien är mer än 21 000 personer strömlösa, rapporterar Brussels Times under fredagsmorgonen. Även i Belgien har hus och byggnader förstörts av ovädret.

ANNONS

– Strömmarna är så starka att ett tiotal hus skadats i grunden och håller på att rasa, berättar Philippe Godin, borgmästare i Pepinster, strax sydost om Liège, till tidningen Le Soir.

Sedan tidigare har armén inkallats för att evakuera människor i bland annat området Rochefort. Och drygt 200 000 invånare i staden Liége har uppmanats att lämna staden av borgmästaren.

I samband med händelserna har Belgien utlyst en nationell sorgedag på tisdag, dagen före landets nationaldag.

– Ett tillfälle att samla oss efter de tunga händelserna, men också för att hylla den solidaritet och gemenskap som uttryckts av befolkningen, säger Belgiens premiärminister Alexander de Croo på en presskonferens i Bryssel enligt tidningen Le Soir.

LÄS MER: ”Det gick på en halvtimme och plötsligt var allt översvämmat”

Ovädret sprider sig

Även länder som Schweiz, Nederländerna och Luxemburg och Frankrike har nu blivit hårt ansatta av stormen.

På torsdagskvällen meddelade den nederländska provinsen Limburg att ungefär 10 000 människor i staden Maastricht behövde evakueras, rapporterar De Telegraaf.

”Vi evakuerar eftersom vi befarar ett vattenutsläpp på 3700 kubikmeter per sekund. Vi förväntar oss vattenhöjder på mellan 80 centimeter och 5 meter”, meddelar säkerhetsregionen i Limburg enligt De Telegraaf.

ANNONS

Nederländernas premiärminister Mark Rutte har kallat översvämningarna i Limburg för en nationell katastrof, enligt TT.

I Schweiz stiger vattennivåerna i flera sjöar. Värst är det vid sjön Luzern där flera broar över floden Reuss tvingats stänga. Två byar rapporteras översvämmade och vägarna är stängda på flera ställen, skriver SRF.

LÄS MER: Merkel: ”Jag är chockad”

UD: Undvik de drabbade områdena

Det svenska utrikesdepartementet har inte kommunicerat någon generell avrådan från att besöka de drabbade länderna. Däremot uppmanar de människor att inte åka till de värst drabbade områdena.

Det handlar om de tyska förbundsländerna Rheinland-Pfalz och Nordrhein-Westfalen, och de östra delarna av Belgien.

"Reseinformationen uppdateras löpande allteftersom vi får ny information. Vi uppmanar svenskar som är på resa eller planerar att resa genom de drabbade områdena att informera sig noga om situationen, följa lokala råd och anvisningar, och att ladda ner UD:s app Resklar för att hålla sig uppdaterade", skriver Erica Tendal, presskommunikatör på UD, i ett mejl till DN.

ANNONS