”Det gick på en halvtimme och plötsligt var allt översvämmat”

Dödstalen fortsätter att stiga i de delar av Tyskland som drabbats hårdast av översvämningarna. Boende i flera samhällen har också behövt evakueras och människor har sett sina liv svepa med i vattenmassorna.
– Ingen trodde att det här skulle hända. Det gick på en halvtimme och plötsligt var allt översvämmat, säger Marleen Erler som bor i byn Rupperath i västra Tyskland.

ANNONS
|

Under söndagen har över 200 personer bekräftas döda i det översvämningsdrabbade Tyskland och hundratals personer har fortfarande inte kunnat lokaliseras i distriktet Ahrweiler i Rheinland-Pfalz, rapporterar Der Tagesspiegel.

Flera byar i delstaten Rheinland-Pfalz har drabbats hårt av skyfallen och boende har sett sina tillhörigheter spolas bort i vattenmassorna.

Marleen Erler bor i byn Rupperath som bara ligger några kilometer från hårt drabbade Schuld.

– Vår by ligger högre upp på ett berg så det är mer byarna runt omkring som ligger i dalgångar som har drabbats hårdast. Vi har fortfarande el men vattnet försvann en stund igår och vi vet inte hur länge det blir kvar innan det försvinner igen, säger hon.

ANNONS

SOS överbelastat

Hon berättar att brandkåren körde runt i byn med högtalare under gårdagen och uppmanade folk att hålla sig inomhus. Tidigare var dock Marleen nere i Schuld för att försöka hjälpa till i räddningsarbetet.

– Vi tog oss ner till Schuld för att se om vi kunde hjälpa till men det gick inte. Det var så mycket skräp på marken att det behövs stora maskiner för att flytta saker så det var inte så mycket vi kunde göra. Istället har vi hjälpt till i skolan här i byn och byggt upp ett läger för de som inte har någonstans att bo nu, säger hon.

Hon berättar att hon har familj och vänner som bor i städer och byar i närheten som det är svårt att få kontakt med. Internet och elen är utslaget på flera ställen och brandkåren i hennes by har uppmanat invånarna att vända sig direkt till dem i ett nödläge då telefonlinjer till SOS har varit så överbelastade att det inte gått att nå fram.

– Staden Bad Münstereifel där jag gick i skolan som liten ligger också några kilometer bort och det är en historisk stad med massa gamla och fina byggnader. Hela centrum där finns inte längre. Vägen är helt bortspolad och man kan varken komma in eller ut ur staden för alla broar är översvämmade.

ANNONS

”Döda djur och människor flyter omkring”

Hon berättar att det fortsatt regna under gårdagskvällen, dock inte lika kraftigt som tidigare i veckan, men oron bland invånarna i området är stor.

– Vi pratade med lite folk nere i Schuld och de berättade att det gick på en halvtimme så var vattnet uppe vid fönsterna och plötsligt var allt översvämmat. Det har varit mindre översvämningar förr men inte såhär. Ingen trodde att det skulle hända.

Räddningsarbetet pågår för fullt i området. Marleen berättar att man försöker leverera mat och vatten till människor med hjälp av helikopter eftersom det inte går att ta sig fram på vägarna. Hon berättar också att det florerar uppgifter om att kadaver och i vissa fall människokroppar ska synas i vattenmassorna.

– Jag har vänner som har stall och som försökte rädda sina hästar igår. Mina vänner säger att de hört folk säga att både döda djur och människor som flyter omkring i vissa byar. Det är helt fruktansvärt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS