Översvämningarna i Europa – detta har hänt

Ovädret Bernd har slagit hårt mot delar av Tyskland, Belgien, Nederländerna, Schweiz och Österrike under de senaste dagarna. Hittills har över 200 personer fått sätta livet till och hundratals saknas fortfarande efter omfattande översvämningar i flera områden. Det här vet vi just nu om väderkaoset.

ANNONS
|

Sedan i onsdags har delar av Europa skakats av ovädret Bernd som med stora mängder regn och kraftiga översvämningar lämnat flera städer i spillror och tvingat många att lämna sina hem.

På söndagen har minst 201 personer rapporterats döda, varav 170 i Tyskland och 31 i Belgien, i vad som beskrivs som det värsta ovädret på decennier. Samtidigt saknas fortfarande hundratals personer, och i takt med att vattennivåerna börjat sjunka undan under helgen befaras dödsiffran att fortsätta stiga ytterligare.

LÄS MER:Dödssiffran stiger i översvämmat Europa

Två regioner värst drabbade

I Tyskland har förbundsregionerna i väst, vid namn Nordrhein-Westfalen och Rheinland-Pfalz, drabbats hårdast av ovädret.

En av de värst påverkade städerna är Schuld i Nordrhein-Westfalen som översvämmades under torsdagen. I staden ska sex hus har rasat och cirka 50 hus har skadats, varav flera av dem kan komma att behöva rivas helt, enligt SWR.

ANNONS

– Vi pratade med lite folk nere i Schuld och de berättade att det gick på en halvtimme så var vattnet uppe vid fönsterna och plötsligt var allt översvämmat, säger Marleen Erler, som bor i byn Rupperath bara några kilometer från hårt drabbade Schuld, till GP.

LÄS MER:Margret i Schuld: ”Det var som en film”

I samma region, i staden Erfstadt söder om Köln, kollapsade ett antal hus under fredagsförmiddagen till följd av kraftig erosion efter regnet, och enligt tyska Bild ska tolv av de omkomna i stormen ha varit funktionsnedsatta som bodde i ett gruppboende i staden Sinzig i Nordrhein-Westfalen.

– Jag är chockad av katastrofen som så många människor i de översvämmade områdena genomlider. Mina tankar går till de dödas och saknades familjer, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel i ett uttalande efter händelsen.

LÄS MER:Bilderna från ovan som visar kaoset

200 000 uppmanas att lämna sina hem

Belgien är också hårt drabbat av översvämningarna. Hittills har 31 personer rapporterats döda i landet och dödstalen förväntas stiga fortsatt, enligt Bild.

Under torsdagskvällen uppmanades samtliga 200 000 invånare att lämna staden Liège då man befarade att vattennivån i floden Maas kunde stiga med 1,5 meter, vilket skulle leda till att hela staden var under vatten.

Av samma anledning evakuerades 10 000 personer i staden Maastricht i Nederländerna under natten, rapporterar BBC, och i Schweiz har vattennivåerna stigit i flera sjöar.

ANNONS

LÄS MER:Belgien: Vatten "ända upp till halsen"

Men under lördagen kom strålkastarna att riktas mot Tyskland där väg B265 blev totalt översvämmad efter att ett bullerplank givit efter, men under måndagen hade inga personer upptäckts i de bilar som fångades av översvämningen och nästan alla kunde återställas efter att uppemot 800 räddningstjänstarbetare under helgen jobbat med att pumpa vatten från översvämmade vägar.

Samma dag drogs även delar av byn Blessem ner i ett stort slukhål i utkanten av staden Erfstadt. Detta efterföljdes av att omkring 700 människor evakuerades då en tysk damm nära staden Wassenberg brustit, och över 4 000 personer från tre olika byar fick lämna sina hem efter att ännu en damm sex mil söder om Köln riskerade att brista under lördagskvällen.

Trots sjunkande vattennivåer anses det under måndagen fortfarande vara möjligt att jordskred uppstår, och situationen vid dammen Steinbachtalsperre är stabil men ännu inte okritisk, enligt tyska myndigheter, men de platser som evakuerades skulle bli tillgänliga igen under måndagen.

LÄS MER:Dödssiffran stiger i översvämmat Europa

Ovädret har rört sig österut

Sedan natten till söndagen har ovädret Bernd börjat dra sig österut efter att ha varit låst över västra Tyskland under veckan.

Sent på lördagskvällen utfärdades undantagstillstånd i distriktet Berchtesgadener Land i södra Bayern i Tyskland där flera boende ska ha evakuerats och minst en person har omkommit efter att kraftiga skyfall orsakat översvämningar i område – och på grund av ovädrets sydostliga kurs har även Österrike nu kommit att påverkas.

ANNONS

LÄS MER:Ovädret drar vidare genom Europa

Efter att ovädret mattats av under måndagen saknar även flera städer tillgång till rent dricksvatten och är nu beroende av nödvattenförsörjning. Olja, diesel och andra föroreningar förväntas komma in i vattenvägarna till följd av att oljetankar översvämmats, rör slitits upp och bränsle läckt ut från bilar.

Enligt tidningen Bild har infrastrukturen i bland annat staden Altenahr förstörts så till den grad att staden kan komma att sakna dricksvatten under flera månader.

LÄS MER:Här är ovädret i bilder

Merkel på besök i de utsatta områdena

Under söndagen har även Tysklands förbundskansler Angela Merkel tagit sig till Schuld för att med egna ögon bevittna översvämningarnas konsekvenser.

– Det är chockerande. Det är nästan som att det tyska språket inte har ord för den här typen av förödelse, säger Angela Merkel på en pressträff.

Angela Merkel utlovar snabba stödpengar för återuppbyggnaden och betonar situationens koppling till den globala uppvärmningen.

– Vi måste öka takten. Vi måste göra mer i kampen mot klimatförändringarna. Vi kommer att stå upp mot naturens krafter, kortsiktigt, men även på längre sikt, säger hon under pressträffen

LÄS MER:Merkel: ”Jag är chockad”

Men även regeringens hantering inför och under katastrofen har kommit att bli en politisk fråga i landet, och flera oppositionspolitiker har riktat kritik mot de ansvariga ministrarna och myndigheterna, rapporterar Bild.

Vice gruppchef för det tyska liberala partiet FDP, Michael Theruer, säger bland annat att meteorologernas varningar inte kommunicerades i tid och i tillräcklig utsträckning till de berörda invånarna av myndigheter och public service.

ANNONS

Även vänsterpartiet Die Linkes ledare Susanne Hennig-Wellsow kritiserar regeringens hanterande av oväderskatastrofen och uppmanar inrikesministern Horst Seehofer att avgå. Hon menar att regeringen antingen inte tog varningen på allvar eller inte vidarebefordrats till ansvariga myndigheter med nödvändig betoning.

– Båda skulle vara oförlåtliga och ett allvarligt politiskt misstag. Och med tanke på katastrofens omfattning väger den så tungt att en ansvarsfull ministrars avgång är mer än lämpligt, säger hon enligt tidningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS