Ny forskning visar att medelpenisen blivit nästa en fjärdedel längre på 30 år.
Ny forskning visar att medelpenisen blivit nästa en fjärdedel längre på 30 år. Bild: Ola Torkelsson / TT

Ny studie visar att världens penisar blivit längre

En ny studie från Stanford University visar att världens genomsnittliga penis var 24 procent längre 2021 jämfört med bara 29 år tidigare. Forskarna misstänker att stillasittande och kemikalier ligger bakom ökningen.

ANNONS
|

Studien sammanställde och jämförde resultaten i 75 tidigare studier som mätt penislängd runt om i världen (dock ingick inga svenska penisar i studien). Totalt jämfördes måtten på 55 761 penisar.

I slutändan fann forskarna att världens penisar blivit längre mellan 1992 och 2021. Genomsnittspenisen har gått från 12.27 centimeter till 15.23 centimeter.

– Med tanke på de trender vi sett i andra mått på mäns reproduktiva hälsa så trodde vi att det kunde vara en minskning i penislängd på grund av samma exponeringar, säger Michael Eisenberg, professor i urologi på Stanford University och en av författarna bakom studien, till Stanfords medicinska institutions blogg Scope.

ANNONS

Bara penisar mätta av forskare

När forskarna valde ut exakt vilka studier de skulle utgå från gjorde de vissa begränsningar. Man använde bara data från undersökningar där en forskare gjort själva mätningen av penislängden och all data inkluderade både slapp och erigerad längd.

Resultaten publicerades i ”The World Journal of Mens Health” och de gällde över flera geografiska regioner och inom flera olika åldersgrupper.

Större penisar kan bero på stillasittande

Det är fortfarande oklart vad det är som ligger bakom trenden med allt större penisar, men forskarna bakom studien har en del teorier. De lyfter bland annat människors allt mer stillasittande livsstil som något som skulle kunna leda till hormonella förändringar.

Andra teorier inkluderar att både flickor och pojkar går igenom puberteten allt tidigare och exponering för kemikalier som interagerar med hormonsystemet.

Tidigare forskning har visat att exponeringen för vissa kemikalier resulterar i mindre penisar. Hur det resultatet relaterar till, eller motbevisas, av den här nya studien återstår att se.

Behövs mer forskning: mät penisar årligen

Som all forskning är dessa resultat inte slutgiltig, och forskarna bakom studien uppmanar nu till ännu mer forskning på ämnet.

– Om vi nu ser en så här snabb förändring så betyder det att något kraftfullt händer med våra kroppar. Vi borde försöka bekräfta de här resultaten och om de kan bekräftas måste vi fastställa orsaken bakom dessa förändringar, Michael Eisenberg till Scope.

ANNONS

Michael Eisenberg säger att penislängd borde mätas årligen i USA, på samma sätt som man vid hälsokontroller mäter vikt och längd. Han menar att penislängd kan visa sig vara en tidig indikator på generella förändring i mänsklig utveckling.

– Slutligen tycker jag även att det är viktigt att kolla om det sker liknade förändringar i kvinnors reproduktiva organ, säger Michael Eisenberg.

LÄS MER:Världen äldsta igelkott hittad i Danmark – 16 år gammal

LÄS MER:Svensk vargjakt väcker starka åsikter – utomlands

LÄS MER:Nu gör Michel Houellebecq porrdebut

ANNONS