Det är inte Thorvald på bilden, men hans upptäckt visar att igelkottar kan bli betydligt äldre än man tidigare trott.
Det är inte Thorvald på bilden, men hans upptäckt visar att igelkottar kan bli betydligt äldre än man tidigare trott. Bild: Kallestad

Världen äldsta igelkott hittad i Danmark – 16 år gammal

En ny, stor undersökning av danska igelkottar visar att igelkottar kan bli betydligt äldre än man tidigare trott. Den äldsta igelkotten som hittades var hela 16 år gammal, det rapporterar The Guardian.
Det är sju år äldre än vad man tidigare trott att igelkottar kunde bli.

ANNONS
|

Den sextonåriga igelkotten hette Thorvald och hittades utanför Silkeborg på Jylland. Han dog efter en hundattack 2016.

”Det danska igelkottsprojektet” kollade på över 700 döda igelkottar som samlats in under 2016 och undersökte hur gamla de var genom att räkna tillväxtlinjer i djuren käkben. Utöver Thorvald hittades ytterligare två igelkottar som slog tidigare rekord, 11 och 13 år gamla.

Den igelkott som innan denna studie ansågs vara världens äldsta var nio år gammal och hittades på Irland 2014.

De nya åldersrekorden ger hopp till de som arbetar för att bevara arten, som blir alltmer ovanlig. Detta beror bland annat på att deras boplatser försvinner, ökad biltrafik och splittring av populationerna.

ANNONS

Grät av glädje för rekordgammal igelkott

Sophie Lund Rasmussen är biolog på University of Oxford. Hon ledde forskningsprojektet om de danska igelkottarna och hon säger till The Guardian att hon blev så berörd av att hitta den 16 år gamla igelkotten att hon började gråta.

– Det är en väldigt god nyhet för konserveringsarbetet. Under rätt omständigheter kan igelkottar leva i 16 år – det är fantastiskt. Alla mina kollegor skrattade åt mig för att de tyckte jag var så emotionell, säger hon.

Bortsett från skadorna från hundattacken var rekordgamla Thorvald vid god hälsa när han dog. Det antyder att igelkottar skulle kunna bli ännu äldre om de lyckas hålla sig borta från yttre hot.

Majoriteten dör ändå tidigt

Trots upptäckterna av riktigt gamla igelkottar visade undersökningen att medellivslängden ligger under två år och att en tredjedel av dem dog innan ett års ålder.

Mer än hälften av igelkottarna i undersökningen dog när de blev överkörda i trafiken. Drygt 20 procent dog på djurkliniker efter att ha hittats skadade i naturen.

Att beräkna ålder utifrån käkben är en effektiv metod då deras metabolism sjunker så pass under vintern när de går i ide att benen helt slutar växa. Då bildas en linje i benet som går att räkna, likt åldersringar i en trädstam där varje linje är ett år.

ANNONS

Inavel bland igelkottar inget farligt

Undersökningen visade även på att inavel bland igelkottar inte verkar påverka djurens förväntade livslängd. Även det är en god nyhet då den allt mer uppdelade igelkottspopulationen gör att det blir svårare för dem att hitta någon att para sig med som de inte är släkt med.

– Inaveln verkar inte minska livslängden. Det är en banbrytande upptäckt och väldigt goda nyheter från ett djurskyddsperspektiv, säger projektledaren Sophie Lund Rasmussen till The Guardian.

ANNONS