Arkivbild på Michel Houellebecq från 2015.
Arkivbild på Michel Houellebecq från 2015. Bild: Martin Meissner

Nu gör Michel Houellebecq porrdebut

Det stormar redan friskt kring Michel Houellebecq efter hans uttalande om islam. Nu får den världsberömde franske författaren mer uppmärksamhet då han debuterar i porrfilmen ”Kirac 27”, producerad av ett holländskt kollektiv.

ANNONS
|

Som författare skildrar Michel Houellebecq inte bara samtiden i relation till frågor rörande sexualitet, religion och kloning i sina böcker. Utan han är också poet, sångare och skådespelare.

Nu debuterar 66-åringen i en porrfilm, producerad av kontroversiella kollektivet Kirac, Keeping It Real Art Critics, med premiär den 11 mars.

Kollektivet beskriver sina filmer som en ”strävan att visa sanningen om kärlek”.

"Jag känner många flickor i Amsterdam som vill ligga med dig för skojs skull, du som är en så känd författare”. Så skrev holländske regissören Stefan Ruitenbeek i sitt mejl för att övertyga Houellebecq om att ställa upp i filmen, meddelar franska nyhetskanalen Bfm.

ANNONS

I en trailer visas Michel Houellebecq med en ung kvinna i nattlinne och tatueringar. I sängen på ett hotellrum kysser och smeker de varann.

Enligt tyska Die Welt är Houellebecq helt naken i andra scener.

Spelar sig själv

Stefan Ruitenbeek kontaktade författaren efter att han ställt in sin smekmånad med frun Qianyum Lysis Li i Marocko. Motivet ska ha varit risken för att muslimska extremister skulle kidnappa honom. Houellebecq har i flera år varit kritisk mot islam och har sedan ett par veckor tillbaka hamnat i blåsvädret efter att ha beskrivit muslimer som ett säkerhetshot mot den franska republiken i tidningen Front Populaire.

Muslimska organisationen Union des mosquées de France har därefter stämt författaren för hets mot folkgrupp.

– Det tog en månad för hans fru att fixa prostituerade i Marocko och så gick allt om intet, kommenterar Stefan Ruitenbeek i porrfilmen, där Houellebecq spelar sig själv.

"Droppen som rinner över”

Enligt Radio Luxemburg innehåller ”Kirac 27” mycket sex, erotism, prostitution och spyor.

‘’Kortfilmen är droppen som rinner över. Den vilseleder debatten och man glömmer författarens farliga politiska budskap, med tanke på att främst anhängare till extrema högern hyllas i hans böcker’', ryter politiska veckotidningen L’Obs.

I det franska parlamentet pågår sedan förra året en livlig debatt om porrens vara eller inte vara. Flera politiker vill införa strängare regler för att försvåra möjligheten för minderåriga att komma in på porrsajter. 62 procent av landets pojkar och flickor under 15 år har tittat på porrfilm på nätet.

ANNONS

Författaren själv har ännu inte kommenterat sin medverkan i ”Kirac 27”.

LÄS MER:Recension: ”Förinta” av Michel Houellebecq

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS