Specialinstitutionen i Demir Kapija.
Specialinstitutionen i Demir Kapija. Bild: Robin Aron

Nu ska institutionen i Nordmakedonien rustas upp

Efter GP:s reportageserie om misären för funktionsnedsatta i Nordmakedonien ska institutionen i Demir Kapija rustas upp. Enligt socialminister Mila Carovska blev reportagen en ögonöppnare.
– Det har stärkt oss i arbetet för förbättringar, säger hon.

ANNONS
|

I februari i år publicerade GP en reportageserie efter att ha besökt institutionen Demir Kapija i Nordmakedonien. Vi berättade om den ofattbara misär som funktionsnedsatta människor tvingas leva i där. Många av dem har bott på institutionen större delen av sina liv.

LÄS MER:Funktionsnedsatta i Makedonien – övergivna av världen

Sabina Grubbeson, från stiftelsen Loza Foundation, arbetar ideellt för att förbättra situationen för de boende på institutionen och reser dit regelbundet. Vid sitt senaste besök, i maj i år, fick hon veta att de statliga myndigheterna nu kommer att rusta upp institutionen och åtgärda de akuta brister som finns.

– En renovering ska göras för att människorna som bor där ska få leva under någorlunda värdiga förhållanden, säger Sabina Grubbeson och berättar att det också talas om att fler ska ska anställas och lönerna höjas.

ANNONS
När GP:s team besökte institutionen i januari var toaletterna under alla kritik. Nu ska de totalrenoveras.
När GP:s team besökte institutionen i januari var toaletterna under alla kritik. Nu ska de totalrenoveras. Bild: Robin Aron

Upprustning är på gång

Mila Carovska, socialdemokratisk socialminister i Nordmakedonien, bekräftar att en upprustning är på gång. Hon svarar på GP:s frågor via mejl.

Socialministern skriver att toaletterna ska totalrenoveras, liksom trasiga golv. Elinstallationerna ska säkras. Ytter- och innerväggar kommer att inventeras för att repareras och målas efter behov. Upprustningen beräknas var klart i början av hösten.

Samtidigt ligger målet om att institutionen ska avvecklas fast. Alla ska ha flyttat ut till mindre och mer moderna boenden år 2022, enligt Mila Carovska.

– Jag sa tidigare att vi inte kunde åta oss några större reparationer av institutionen innan vi hade klart för oss hur huvudplanerna för vårt sociala skyddssystem ska se ut, något som kräver en stor noggrannhet. Men eftersom avinstitutionaliseringen är en lång process vill vi nu ändå förbättra förhållandena för de boendes säkerhet, hälsa och värdighet, skriver socialministern i mejlet.

På betonggolvet i sektionen där svårt psykiskt sjuka människor bor låg avföring och urin när GP besökte institutionen.
På betonggolvet i sektionen där svårt psykiskt sjuka människor bor låg avföring och urin när GP besökte institutionen. Bild: Robin Aron

"Reportagen var inte smickrande"

Förhållandena på institutionen har varit kända i Nordmakedonien under många år. Varför gör ni detta nu?

– Förra gången vi hade kontakt tog du upp EU:s kritik av förhållandena i Demir Kapija. I GP:s reportage skildras också situationen på institutionen på ett realistiskt sätt. Det var inte smickrande för oss, men sådan feedback hjälper oss att se verkligheten och stärker vår motivation i arbetet för förbättringar.

ANNONS

– Med det sagt, är det glädjande att EU:s rapport om Nordmakedonien 2019 uppmärksammar att landet har gjort framsteg vad gäller social inkludering och trygghet, där vår satsning på att avveckla institutioner ingår.

– Men EU-rapporten uppmärksammar också att förhållandena för vuxna funktionshindrade fortfarande är undermåliga. Jag är säker på att de då särskilt syftar på Demir Kapija. Hade det inte varit för att vi varit så upptagna med arbetet inför och under presidentvalet i våras, hade vi kunnat göra de förbättringar som efterfrågas tidigare.

LÄS MER:"Det är mitt jobb att försvara de mest utsatta"

Sabina Grubbeson från Loza Foundation känner en stor lättnad över att institutionen nu ska rustas upp.
Sabina Grubbeson från Loza Foundation känner en stor lättnad över att institutionen nu ska rustas upp. Bild: Robin Aron

Berömmer Sabina Grubbesons arbete

Mila Carovska skriver vidare att Sabina Grubbesson och Loza Foundation är viktiga som stöd och partners, inte bara för Demir Kapija utan för hela arbetet med att avveckla de gamla institutionerna.

– Deras donationer av kläder, möbler, utrustning och annat material, hjälper de boende i det dagliga livet.

Hon framhåller också Sabina Grubbesons kamp för mänskliga rättigheter och människors lika värde.

– Hon hjälper oss att nå ut med budskapet om att det behövs ett socialt paradigmskifte för funktionsnedsatta. Jag hoppas att det kan inspirera andra personer med rötter i Nordmakedonien att hjälpa till med att förbättra vår välfärd och arbetet för en inkludering som gäller för alla medborgare.

ANNONS

"Enorm skillnad"

För Sabina Grubbeson innebär beskedet om upprustningen av institutionen i Demir Kapija en stor lättnad. Bara att de boende får fungerande toaletter kommer att göra en enorm skillnad, säger hon.

– Det går inte en dag utan att jag tänker på dem som lever sina liv där. Renoveringen kommer att göra det blir enklare att hålla rent och då finns det möjlighet för oss att göra miljön lite mjukare och vackrare. Det kommer att höja livskvaliteten, inte bara för de boende utan även för de som bor jobbar där.

Under sommaren kommer Sabina Grubbeson och Loza Foundation att kunna leverera liftar till institutionen.

– Så att de som är sängbundna ska få komma ut. Vi ska också göra i ordning ett sinnesrum där man kan arbeta med rehabilitering på individuell nivå och ordna med någon form av dagrum med en tv på de avdelningar där det inte finns i dag. Så i de stora hela kommer situationen på institutionen i Demir Kapija att förbättras innan årsskiftet.

Trots allt är upprustningen en kortsiktig lösning och på sikt måste det till mer genomgripande förändringar för de människor som i dag lever på institutionen

– Men det här ger en tid att andas ut och kunna arbeta för en mer långsiktig förändring, säger Sabina Grubbeson.

ANNONS

Läs mer:

LÄS MER:Därför publicerar vi bilderna från misärens Europa

LÄS MER:Ansvariga: "Ingen ska behöva ha det så här"

LÄS MER:David Lega: "Jag är en sån som hade legat inlåst där"

LÄS MER:"Missförhållanden måste uppmärksammas"

LÄS MER:De flyttade från misären till ett modernt boende

LÄS MER:Ortsbor tveksamma till stängning av institutionen

LÄS MER:Sabina ger inte upp kampen för funktionsnedsatta i Nordmakedonien

LÄS MER:GP-journalister kan få Wendelapriset

ANNONS