Alexandra Velkovska är föreståndare till specialinstitutet Demir Kapija i Makedonien.
Alexandra Velkovska är föreståndare till specialinstitutet Demir Kapija i Makedonien. Bild: Robin Aron

Ansvariga: "Ingen ska behöva ha det så här"

Såväl föreståndaren för specialinstitutionen Demir Kapija som Makedoniens socialminister är övertygade: Så här ska ingen människa behöva ha det. Men någon snabb förbättring är inte att vänta för de funktionsnedsatta som har det allra sämst. Ministern säger att alla ska ha flyttat därifrån 2022. Föreståndaren tror att processen kommer att ta mycket längre tid.

ANNONS
|

Förhållandena på den statliga institutionen är en skam för Makedonien.

När GP ställer frågor till Mila Carovska, landets socialminister sedan den socialdemokratiska regeringen tillträdde i juni 2017, svarar hon via mejl.

Makedoniens socialminister Mila Carovska.
Makedoniens socialminister Mila Carovska. Bild: Goran Georgievski

Hur ser du på de boendes situation på institutionen?

– Ingen ska behöva leva under sådana förhållanden. Men decennier av uteblivet underhåll, otillräckliga resurser, underbemanning, outbildad personal med mera, har resulterat i en förfallen institution med omänskliga förhållanden för de 210 personerna som bor där.

Ni har påbörjat en utflyttning från institutionen till gruppboenden. Men enligt planerna dröjer det till år 2027 innan alla boende kan flytta. Vad händer med dem som blir kvar ytterligare åtta år?

ANNONS

– Med stöd från EU och en expertgrupp har regeringen tagit fram en nationell strategi för avvecklingen av institutioner för åren 2018-2027. Enligt denna plan kommer alla boende på specialinstitutionen Demir Kapija att ha flyttats till olika stödboenden 2022. I den här processen prioriteras barn, men ingen ska behöva bo så här efter 2022. Jag inte ännu vilka typer av stödboenden som kommer att behövas men vi är beredda på att investera resurser för de förändringar som krävs.

EU har redan dömt ut institutionen. Kommentar?

– Det är inte första gången EU lyft frågan om den otillräckliga situationen i Demir Kapija. Det är inget jag som minister är stolt över, men jag är definitivt inte förvånad.

– I flera EU-rapporter har man uppmanat till förbättringar av levnadsvillkoren där. Men tyvärr har flera av mina företrädare helt ignorerat det. Det går inte att ändra det som varit, men nu kommer vi att förändra levnadsförhållandena för de boende.

Hur ser du på framtiden för funktionsnedsatta i Makedonien?

– Regeringen vill bygga ett samhälle för alla. Sedan vi kom till makten 2017 har vi exempelvis systematiskt analyserat socialförsäkringssystemet och kommit med nya lagförslag.

– Men situationen för de funktionsnedsatta är inte enbart en fråga för regeringen. Det är en fråga för hela samhället. Det är inte bara en socialpolitisk fråga, det handlar om mänskliga rättigheter och frågan om vilket samhälle vi vill ha.

ANNONS

"Dåligt på alla sätt"

Sedan två år tillbaka är Alexandra Velkovska föreståndare och högsta chef på plats i Demir Kapija. När GP besöker institutionen tar hon emot oss på sitt kontor.

Hur ser du på förhållandena här?

– Det är dåligt på alla sätt. Vi har problem med att tillgodose de boendes behov, deras hälsosituationen och personalsituationen.

Hon berättar om satsningen på att etablera nya gruppboenden med modern standard. Barn och unga prioriteras och det finns helt enkelt inga pengar över för att göra något åt förhållandena för de som bor kvar på institutionen.

Socialminister Mila Carovska slår fast att ingen ska bo kvar på institutionen efter 2022, men de uppgifter Alexandra Velkovska har talar emot det.

– I strategiplanen talas det om att institutionen vara avvecklad 2027. Jag tror det kan ta längre tid än så. Varje gång jag träffar personer från socialdepartementet säger jag att även om de boende bara ska vara här en månad till måste de få leva under mänskliga förhållanden, säger Alexandra Velkovska.

Vad säger de då?

– Grejen är att de inte har ekonomi för att satsa här. Så allt vi kan göra är att försöka göra det så bra som möjligt under de förutsättningar som finns.

ANNONS

Kommer att ta tid

Alexandra Velkovska har ändå en viss förståelse för att det kommer att ta tid att avveckla institutionen och ge alla ett värdigt boende.

– Socialministern är fullt medveten om situationen här och vet hur akut det är. Jag tror hon gör vad hon kan med de befogenheter hon har. Men det är mycket annat som måste prioriteras. Det har vi förståelse för. Därför är vi tålmodiga.

Förhållandena på institutionen strider mot de mänskliga rättigheterna.

– Så är det, svarar Alexandra Velkovska, utan omsvep.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS