Evalis Björk och Robin Aron blev chockade när de klev in på institutionen. "Det var en svår upplevelse. Men vi såg det som vår uppgift att berätta", säger Evalis Björk.
Evalis Björk och Robin Aron blev chockade när de klev in på institutionen. "Det var en svår upplevelse. Men vi såg det som vår uppgift att berätta", säger Evalis Björk. Bild: Robin Aron

GP-journalister kan få Wendelapriset

På en statlig institution i Nordmakedonien fann GP-journalisterna Evalis Björk och Robin Aron funktionsnedsatta människor som levde i djupaste misär. Nu är deras reportage nominerat till Wendelapriset.

ANNONS
|

Wendela Hebbe (1808-1899) var Sveriges första kvinnliga yrkesjournalist. Priset till hennes minne delas ut av Fojo Medieinstitutet, i år för tolfte gången.

Ett av de nominerade reportagen är "Här bor Europas svagaste i misär", publicerat den 3 februari, av reportern Evalis Björk och fotografen Robin Aron. Under en knapp vecka samlade de in material i en miljö som båda beskriver som den värsta misär de upplevt, på en statlig institution i Demir Kapija, Nordmakedonien. Över 200 personer med fysiska och/eller psykiska funktionsnedsättningar lever där.

LÄS REPORTAGET: Här bor Europas svagaste – i misär

"Vi blev chockade"

– Sabina Grubbeson på hjälporganisationen Loza Foundation öppnade dörrarna för oss, berättar Evalis Björk. Tillsammans med henne besökte vi först institutionen utan att avslöja att vi var journalister. Vi var rädda för att vi inte skulle få se sanningen annars. Och trots att Sabina förvarnat oss blev vi chockade över att det kunde se ut såhär i Europa 2019.

ANNONS

När GP-teamet sedan kom tillbaka för att göra intervjuer hade man städat i lokalerna.

– Men det var misär ändå. Det var smutsigt, kallt, det stank, toaletter fungerade inte, människor låg i sängar utan lakan.

Många hade svåra fysiska funktionsnedsättningar. Men om de också var psykiskt sjuka var ibland svårt att avgöra, enligt Evalis Björk.

– De flesta hade varit i den här miljön sedan de var små. De har inte fått någon behandling, ingen stimulans. Det är en miljö som vem som helst haft svårt att klara av med förståndet i behåll, säger hon.

LÄS MER:Funktionsnedsatta i Makedonien – övergivna av världen

LÄS MER:Sabina ger inte upp kampen för funktionsnedsatta i Nordmakedonien

"Aldrig sett något ens i närheten av detta"

Fotografen Robin Aron säger att bilderna och filmerna han tog är det starkaste han varit med om.

– Jag har fotat mycket misär men jag har aldrig någonsin sett något ens i närheten av detta.

Etiken kring fotona diskuterades både på plats och på redaktionen inför publiceringen.

– I Sverige hade vi kunnat få godkännande av gode män eller föräldrar. Det var inte möjligt här. Men vi beslöt oss för att visa hur människornas levnadssituation såg ut, det fick gå före den personliga integriteten. Dock fanns det människor jag inte fotograferade för att vi fick känslan att de inte ville.

Både Evalis Björk och Robin Aron är glada och stolta över nomineringen, över att ett viktigt reportage uppmärksammas.

ANNONS

Har något förändrats på institutionen efter reportaget?

–Vi har fått signaler om att ändringar är på gång och vi kommer att återkomma om det, säger Evalis Björk.

LÄS MER:"Det är mitt jobb att försvara de mest utsatta"

LÄS MER:Därför publicerar vi bilderna från misärens Europa

Följande reportage och böcker deltar i finalomgången (utan inbördes rangordning):

• ”Här bor Europas svagaste i misär” av Evalis Björk och Robin Aron, GP

• ”Hälften vunnet, hälften förlorat” av Alexander Mahmoud, Tidningen Vi

• ”Eric, poliserna och natten då allt gick fel” av Måns Mosesson, DN.

• "Brottsplats Kalamark" av Jan Westerberg, Piteå-Tidningen

• ”Sannas hemlighet” av Sven Björkland, Väterbottens-Kuriren

• ”Fallet Klara” av Hilda Ärlemyr och Catharina Sigala, Kristianstadsbladet

• ”Den gamle och havet” och ”To hell with äldreboendet” av Joakim Björck, Helsingborgs Dagblad

• ”908 döda. En av dem är Linn Näsvall” av Anders Sundelin, Fokus

• ”Pekka och Matte – en historia om vänskap” av Magnus Wennman och Erik Wiman, Aftonbladet

• ”Christer Mattsson tog debatten – eleven blev nazistledare” och ”I Ludvika rekryterar nazisterna barn på skolgården” av Mikael Delin, DN

Juryn består av journalisterna Kersti Forsberg (ordf), Mattias Göransson, Annika Hamrud, Åke Pettersson och litteraturvetaren och forskaren Cecilia Aare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS