Naturhistoriskt museum i New York tar bort alla mänskliga kvarlevor från utställning

Det populära naturhistoriska museet i New York ska ta bort alla sina 12 000 mänskliga kvarlevor från sina utställningar. Det görs för att man menar att insamlingen eller förvärvandet av dem gått till på ett oetiskt sätt.

ANNONS
|

New York’s American Museum of Natural History är världens största naturhistoriska museum som årligen lockar miljontals med besökare. Men nu är en av deras kollektioner föremål för en intern granskning.

Museet meddelar att de kommer att införa en ny policy, som bland annat omfattar att man kommer att avlägsna hela sin samling av mänskliga kvarlevor, som består av uppemot 12 000 föremål fördelat på 12 olika montrar. Anledningen är att det sätt som föremålen samlats in på anses ha varit ”djupt bristfälligt”.

– Insamlingar av mänskliga kvarlevor möjliggjordes av extrema maktobalanser, säger museets president Sean Decatur, rapporterar New York Times.

ANNONS

”Användes för att stärka rashierarkiska modeller”

I samlingen finns allt från skelettet av en mongolisk krigare på 1000-talet, till ceremoniella föremål, bland annat ett tibetanskt förkläde från 1800-talet som är gjort utav benbitar. Men de visar även upp skeletten av människor som tillhörde ursprungsbefolkningen, vars gravar skändats, och kroppar från människor som levt som slavar i New York.

Delar av utställningen ska ursprungligen ha samlats in och konstruerats för att bevisa eller motbevisa kontroversiella vetenskapliga teorier, däribland rashygien och rasbiologi, där människorna inte haft någon möjlighet till att samtycka till att deras kroppar använts för forskning och för uppvisning.

– Dessutom var det många forskare på 1800- och 1900-talen som använde sig av sådana samlingar för att kunna presentera djupt bristfälliga vetenskapliga agendor med rötter i vit överlägsenhet – som till exempel identifieringen av fysiska skillnader som användes för att stärka rashierarkiska modeller, säger Sean Decatur till New York Times.

– Avhumaniseringen av svarta kroppar genom förslavning fortsatte in i döden genom de sätt som dessa kroppar behandlades i syfte för att tjäna vetenskapliga projekt.

Decatur menar att inget av de föremålen "är så väsentliga för utställningens mål och berättelse att de motverkar de etiska dilemman som uppstår” genom att ställa ut dem för visning.

ANNONS

Ska arbeta för att återlämna fler kvarlevor

Enligt en 30 år gammal lag, som heter Native American Graves Protection and Repatriation Act, är amerikanska institutioner skyldiga att återlämna inhemska kvarlevor till ursprungsbefolkningar. Men många har stött på identifieringsproblem, vilket saktat ner processen eller rentutav gjort den omöjlig.

I enlighet med den nya policyn som nu introduceras på museet kommer fler antropologer att arbeta med att granska samlingen för att fastställa kvarlevornas ursprung och identitet.

Det naturhistoriska museet i New York har återlämnat omkring 1 000 kvarlevor till ursprungsbefolkningen, men det finns fortfarande runt 2 200 till i deras förvar.

LÄS MER:Staty beslagtagen från museum i USA – misstänks ha plundrats från Turkiet

LÄS MER:Nederländerna återlämnar kulturföremål som plundrats från Indonesien och Sri Lanka

LÄS MER:Tusenårigt mosaikgolv kan grävas upp i Israel – möts av motstånd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS