Mystiska bilden på försvunna prinsessan – i ett varuhus

Bilder som sägs visa den försvunna prinsessan Latifa, dotter till härskaren av Dubai, på plats i just Dubai har dykt upp på sociala medier.
Det är i så fall det första säkra levnadstecknet från henne på flera år.
Prinsessan blev världskänd 2018 efter sitt misslyckade flyktförsök från emiratet, varför hon sedan sattes i husarrest.

ANNONS
|

Två bilder på vad många tror är prinsessan Latifa, 35, dotter till härskaren av Dubai, har dykt upp på sociala medier de senaste dagarna, något bland annat The Guardian rapporterat.

Instagrambilderna är inte verifierade, men en vän till Latifa bekräftar för BBC att det är hon på bilderna.

Bilderna saknar även metadata, varför det inte går att fastställa när bilderna togs.

Men på den första bilden, publicerad i torsdags, ses prinsessan Latifa tillsammans med två kvinnor inne i ett köpcenter i Dubai. På bilden syns två munskydd, vilket fått flera att tro att bilden är tagen efter att coronapandemin bröt ut.

ANNONS

I bakgrunden ser man dessutom en biograf som marknadsför filmen ”Demon Slayer: Mugen Train” som hade premiär i Förenade Arabemiraten den 13 maj.

Försökte fly via båt

En andra bild, publicerad i lördags, visar Latifa i sällskap på en restaurang i Dubai med köpcentret i bakgrunden.

Prinsessan Latifa blev världskänd efter att hon i februari 2018 försökt fly emiratet genom att med hjälp av båt försöka ta sig ut i till internationellt vatten utanför Indiens kust. Men efter en insats i samarbete mellan Dubai och Indien misslyckades det. I december samma år meddelade en domstol i Dubai att prinsessan var tillbaka i emiratet.

LÄS MER:Dubai: Prinsessan "tas om hand i hemmet"

Bilderna publiceras månader efter att BBC offentliggjort en video i vilken Latifa berättade att hon blivit drogad ute till havs innan hon flögs hem till fångenskap i en villa där hon ska ha hållits ensam utan tillgång till medicinsk eller juridisk hjälp i en villa med fönster och dörrar stängda och bevakad av polisen.

Latifa spelade i hemlighet in en video

Videorna ska ha spelats in under flera månader på en telefon Latifa gavs i hemlighet ungefär ett år efter att hon fångats och återvände till Dubai, alltså under 2019. Hon ska ha spelat in dem i ett badrum bakom den enda dörren som hon kunde låsa.

Förenade Arabemiratens nekade till anklagelserna och skrev i ett uttalande att prinsessan befann sig i säkerhet hos familjen och hade tillgång till medicinsk behandling, och att hon så småningom skulle återgå till offentligheten.

ANNONS

Latifas pappa, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, är en av de rikaste statscheferna i världen och förutom härskaren av Dubai även vicepresident för Förenade Arabemiraten.

ANNONS