Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Prinsessan Latifa: ”Jag hålls gisslan av min pappa”

Han är Dubais härskare och en av världens rikaste män. Nu anklagas Mohammed bin Rashid Al Maktoum av prinsessan Latifa i en video för att ha hållit henne som gisslan.

Det låter som en saga ur Tusen och en natt, men är en tragisk följetong. Latifa bint Mohammed al-Maktoum, 35 år, är dotter till Dubais emir. Vid två tillfällen har hon försökt fly från Dubai för att få, har hon sagt, leva i frihet. Men båda gångerna har hon gripits och förts tillbaka mot sin vilja.

Det senaste kända försöket var i februari 2018 när hon tog sig ut i båt till internationellt vatten utanför Indiens kust. Hon fick hjälp av sin personliga tränare, en kvinna från Finland. Men efter en insats i samarbete mellan Dubai och Indien misslyckades det. I december samma år meddelade en domstol i Dubai att prinsessan var tillbaka i emiratet.

Läs mer: Prinsessa från Dubai försvunnen

Anklagar pappan

Men nu är prinsessans öde åter i rubrikerna. Efter flyktförsöket 2018 skickade hon senare hemliga videomeddelanden till vänner. Hon fruktade för sitt liv och anklagade sin pappa för att hålla henne som "gisslan".

Det är BBC Panorama som har fått ta del av videon. Prinsessan ska ha blivit drogad ute till havs innan hon flögs hem till fångenskap i en villa. Dubai och Förenade Arabemiraten har tidigare sagt att hon är säker i vård hos familjen.

FN:s tidigare sändebud för mänskliga rättigheter och Irlands president Mary Robinson träffade Latifa 2018 och beskriver henne som en ”orolig ung kvinna". Nu känner sig Robinson "fruktansvärt lurad" av prinsessans familj, enligt BBC.

Hon har uppmanat till internationella åtgärder för att fastställa prinsessans nuvarande tillstånd och vistelseort:

"Jag fortsätter att vara mycket orolig för Latifa. Saker har gått vidare. Och jag tycker att det borde undersökas".

Latifas pappa, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, är en av de rikaste statscheferna i världen, härskaren i Dubai och vice president för Förenade Arabemiraten.

Läs mer: Nya bilder på "försvunnen" prinsessa

Sparkade och slogs

Videorna ska ha spelats in under flera månader på en telefon Latifa gavs i hemlighet ungefär ett år efter att hon fångats och återvände till Dubai. Hon ska ha spelat in dem i ett badrum bakom den enda dörren som hon kunde låsa.

Flera detaljer om det andra flyktförsöket är att hon ”sparkade och slogs” mot soldater som tog henne från båten. Hon förlorade medvetandet när hon fördes till en privatflyg och vaknade inte förrän det landade i Dubai. Hon hölls ensam utan tillgång till medicinsk eller juridisk hjälp i en villa med fönster och dörrar stängda och bevakad av polisen.

Före flyktförsöket 2018 spelade Latifa in en annan video som publicerades på Youtube. "Om du tittar på den här videon är det inte så bra, antingen att jag är död eller att jag är i en mycket, mycket, mycket dålig situation", sa hon.

Detta utlöste oro internationellt med krav på att hon skulle släppas. Mary Robinson berättade för Panorama att hon och prinsessan Haya tidigare hade fått information om Latifas bipolära sjukdom, en uppgift som inte ska stämma.

2019 avslöjades spänningarna inom Dubais härskande familj inför Englands högsta domstol efter att prinsessan Haya, en av emirens fruar, flydde till Storbritannien med två av sina barn och ansökte om en skyddsorder och ett icke-övergreppsbeslut mot maken, skriver BBC.

LÄS MER: Emiren kidnappade döttrarna och hotade frun

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.