Klippen visar invasionen – minut för minut

Den ryska invasionen av Ukraina skakar hela Europa. Samtidigt sprids nu mängder av videoklipp i sociala medier inifrån Ukraina – som uppges visa kriget i realtid, minut för minut.

ANNONS
|

Artikeln publicerades första gången 24 februari 2022, på krigets första dag.

GP har scannat av de ukrainska och ryska kanalerna och klippen som uppges visa den ryska invasionen. Klippen sprids av båda ukrainska och ryska konton – men läggs ut med bara minuters marginal.

Omkring klockan 03.50, morgonen den 24 februari 2022, sänds Rysslands president Vladimir Putins tal ut där han meddelar att han beslutat sig för att anfalla Ukraina militärt. I videoinspelningen varnar han andra länder för att lägga sig i konflikten – annars hotas ”konsekvenser som man aldrig tidigare skådat”.

Klockan 04.20, börjar de första klippen cirkulera inifrån Ukraina på vad som uppges visa ryska missiler som exploderar vid staden Charkiv i nordöstra Ukraina. Filmerna sprids snabbt av privatpersoner och så kallade botar på både den ukrainska och ryska sidan.

ANNONS

Bara en dryg timme senare, klockan 05.52, talar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj direkt till omvärlden via en video på sin Facebook-sida där han meddelar att invasionen nu är ett faktum.

Timmarna som följer publiceras tusentals videos inifrån landet – allt från förtvivlade ukrainare som sänder från Kievs gator på Tiktok till barnfamiljer som filmar rökpelarna efter de enorma explosionerna.

GP har sammanställt delar av videoklippen som visar invasionens första tio timmar.

LÄS MER:Hundratal i demonstration mot Ryssland i Göteborg

LÄS MER:Svenskt stridsflyg redo att lyfta – viktiga objekt bevakas

LÄS MER:Partier pressar på för svenskt skydd för flyktingar

LÄS MER:Köer och oro när kriget kom till Ukraina

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS