Cederträd släpper stora mängder pollen under våren, här är en ceder i Indien som släppt ett moln av pollen. I Japan har man planterat 4,4 miljoner hektar ceder som nu orsakar problem om våren.
Cederträd släpper stora mängder pollen under våren, här är en ceder i Indien som släppt ett moln av pollen. I Japan har man planterat 4,4 miljoner hektar ceder som nu orsakar problem om våren. Bild: Ashwini Bhatia

Japan ska fälla 700 000 hektar träd – för att råda bot på pollenallergi

När 40 procent av befolkningen är pollenallergiker och halterna är högre än på ett decennium så är det ett samhällsproblem, det säger Japan som nu utvecklat en strategi för att hantera pollenproblemet. Lösningen: massavverkning, superdatorer och pollenpiller.

ANNONS
|

Japans premiärminister har utnämnt pollenallergi som ett socialt problem i landet. Med en befolkning där 40 procent säger att de känner av pollenallergi och med pollenhalter som i vissa regioner är de högsta på tio år är det ett problem som märks i hela samhället.

Nu har man även utvecklat en strategi för att halvera pollenhalterna på 30 år, det rapporterar Japan Times.

Går efter cederträden

Den största boven är de stora områden av cederträd som planterades för att återbygga landets skogsindustri efter andra världskriget. När marknaden på 70- och 80-talet gjorde det billigare att importera råvaran fick träden fortsätta växa och nu släpper de varje vår enorma mängder pollen.

ANNONS

Därför ska Japan nu gå till offensiv mot cederträden och avverka 70 000 hektar om året i tio år. Enligt planen ska det minska beståndet med 20 procent.

För att ersätta skogen ska man sedan plantera andra trädarter och cedersorter som producerar mindre pollen.

Allt det trä som skapas av avverkningen ska komma till användning genom att man uppmuntrar till att bygga byggnader i trä.

– Pollenallergi kan inte lösas över en natt och vi måste implementera de här stegen i en stadig takt. Jag hoppas att folk kommer kunna implementera dessa insatser tills nästa års och framtida pollensäsonger, säger premiärministern Fumio Kishida vid ett möte i tisdags.

Prognoser med superdator

För att hantera de stora problemen med pollenallergi ska Japan utveckla mer noggranna pollenprognoser med hjälp av superdatorer och AI. Det gör att allergiker kan hålla sig inne när nivåerna är som högst.

Man ska även satsa på behandling av allergiker genom att fyrdubbla tillgängligheten av subliminal immunterapi. Det är en terapi där patienten introduceras till allergener genom piller som tas dagligen i tre år, för att utveckla tolerans. I dagsläget får 250 000 personer per år hjälp via metoden, inom fem år vill man att programmet ska nå en miljon patienter.

ANNONS

I år är pollenhalterna ovanligt höga och butiker rapporterar en dubblering i försäljningen av allergimedicin, nässprejer och skyddsglasögon.

Årets intensiva pollensäsong har fått företag att ge ut ersättningar för att anställda ska kunna ta hjälp av receptbelagd medicin eller besök till sjukvården. I sin plan för att hantera pollenallergi vill regeringen att företag i framtiden ska tillåta hemarbete och flexibla tider för att låta allergiker undvika de värsta pollenvågorna.

LÄS MER:Nu blommar näsduksträden i Botaniska

LÄS MER:Nordkorea: Vi tänker skjuta upp en satellit

LÄS MER:Pollenallergi ökar – orsakerna bakom och vad som kan skydda

LÄS MER:Malaysia beslagtar regnbågsklockor

ANNONS