Malaysia beslagtar regnbågsklockor

Myndigheterna i Malaysia har beslagtagit 164 Swatchklockor i flera räder i butiker. Enligt myndigheterna var problemet att klockorna hade ”hbtq-element”.

ANNONS
|

Enligt klockföretaget Swatch konfiskerades totalt 164 klockor från elva olika butiker. Räderna för att beslagta klockorna ska ha skett den 13 och 14 maj. De beslagtagna klockorna beräknas vara värda runt 150 000 kronor.

En anonym departementstjänsteman ska enligt The Guardian ha sagt att beslutet berodde på att klockorna var märkta med ”LGBT”, den engelskspråkiga versionen av förkortningen hbtq, och att de hade hbtqi-flaggans sex färger istället för regnbågens sju.

– Vi bestrider att vår kollektion av klockor som använder regnbågsfärger och har ett meddelande om fred och kärlek skulle vara skadliga, säger Nick Hayek, vd för Swatch Group, säger i ett pressmeddelande.

ANNONS

Swatch Malaysias marknadsföringsansvariga Sarah Kok säger i ett uttalande till AFP att företaget kommer att fylla på lagret med prideklockor och fortsätta att skylta med dem i sina butiker.

”Djupt oroande nivå av intollerans”

Malaysias största organisation för hbtqi-rättigheter, JEJAKA, kommenterade händelsen i ett pressmeddelande där de säger att de starkt fördömer beslagtagandet av klockorna.

Dhia Rezki Rohaizad, JEJAKAs vice ordförande, säger att händelsen visar en ”djupt oroande nivå av intolerans”.

– Det handlar om mer än bara färgglada klockor, det handlar om respekt för diversitet, uttrycksfrihet och, viktigast av allt, kärlek, säger han.

Homosexualitet är olagligt i Malaysia

Enligt en juridisk kallelse till en av butikerna där det beslagtogs klockor, som nyhetsbyrån AFP tagit del av, säger Malaysias inrikesministerium att de beslagtog klockorna baserat på en debatterad lag som inskränker tryckfriheten för att upprätthålla rikets säkerhet och bibehålla social stabilitet. Lagen, 1984 års lag om tryckpressar och publikationer, kräver att alla som använder en tryckpress eller publicerar en tidning behöver ha tillstånd från inrikesministern.

I Malaysia saknas skydd från diskriminering för homosexuella och sexuella kontakter mellan personer av samma kön är olagligt. Det straffas med höga böter, upp till 20 år i fängelse och spöstraff.

Enligt en studie från 2013 ansåg endast nio procent av Malaysias befolkning att homosexualitet borde vara mer accepterat i samhället.

ANNONS

LÄS MER:Supertyfon väntas slå till mot Filippinerna

LÄS MER:Texas stoppar skolböcker med sexuellt innehåll

LÄS MER:Bojkott mot Rogers Waters konsert i Berlin

ANNONS