Nu blommar näsduksträden i Botaniska

I Botaniska trädgården hänger det som vita pappersknyten från träden. De egendomliga näsduksträden blommar, och i helgen kommer de vara i full blom.
– Folk vallfärdar hit, de brukar börja fråga om det redan i februari, säger Agneta Green, kommunikatör på Göteborgs botaniska trädgård.

ANNONS

Varje år i slutet av maj blommar näsduksträden. Blommorna, eller rättare sagt bladen som omger dem, är stora, vita och pappersliknande.

– När trädet är i sin peak, när det är såhär dramatiskt och fascinerande, då är det långa vita och det är därför man kallar det näsduksträd. Det är som näsdukar som vajar, säger Agneta Green, kommunikatör på Göteborgs botaniska trädgård.

Botaniska trädgården har två träd, ett i Japandalen och ett i Bambulunden. När trädet blommar får den först runda, bruna blommor som hänger på långa skaft. Bladen runt omkring, som till slut ska bli vita och pappersliknande, börjar som små och limegröna, och växer sedan till ”näsdukar”.

ANNONS

Näsduksträden planterades i trädgården för 60 år sedan, år 1963, och lockar mycket folk till Botaniska varje år. Exakt hur många fler som kommer just för träden kan inte Agneta Green svara på, men de har alltid varit märkbart populära.

– Folk vallfärdar hit, besökarna brukar börja fråga om det i februari redan, säger Agneta Green.

Finns på flera platser i Göteborg

Det är inte heller helt vanligt att träden, som växer naturligt i Kina, blommar på Sveriges breddgrader. Förut hade Botaniska de enda träden i Göteborg, berättar Agneta Green, och de var därmed ännu mer speciella. I dag har träd planterats på fler ställen i stan, bland annat i Olskroken, i Poseidons minipark.

– Näsduksträdet är fortfarande lite förknippat med Botaniska, och det kommer folk hit för att titta på det och beundra det, säger Agneta Green.

Hur länge träden blommar kan vara svårt att säga, och beror mycket på vädret och hur varmt det blir. Agneta Green tror att träden kommer vara i full blom i helgen, lagom till pingst.

– Ännu är det inte så magnifikt som det kan vara. Nu det är vitt men det kan blir vitare, och det kan bli större, säger Agneta Green.

LÄS MER:Första gången ”The queen of Magnolias” blommar i Sverige

LÄS MER:Jubileumsfirande med japanska förtecken på hanami i Botaniska

LÄS MER:Fastfrusna fiskar i Botaniska trädgården: ”Det är beklagligt”

LÄS MER:Här är de fem vanligaste frågorna från turister i Göteborg

ANNONS