Invasionen i Ukraina: Detta har hänt 25 februari – timme för timme

Kriget i Ukraina gick under fredagen den 25 februari in på sitt andra dygn. Vid halv fyra-tiden på morgonen inkom flera uppgifter om kraftiga explosioner i Kiev. Ett ryskt flygplan sköts senare ned och kraschade in i två bostadshus som började brinna. Detta har hänt, timme för timme.

ANNONS

23.00

Det amerikanska försvarsdepartementet har bekräftat en pågående rysk attack mot hamnstaden Mariupol, skriver The Guardian. Pentagons presstalesperson John Kirby säger att detta troligtvis görs för att ytterligare avskära Donetskregionen från övriga Ukraina.

"Vi tror att ett sådant anfall har satts igång i dag men vi har inte perfekt sikt över hur det utvecklar sig", sade Kirby och fortsatte:

"Det verkar verkligen för oss som att detta är en del i deras plan i syd för att vidare avskära Donetskregionen och för att - från ett sydligt perspektiv - fortsätta att ta över befolkningsområden."

Läkare utan gränser meddelade även att de pausar sitt arbete i de östra delarna av Ukraina. Det skriver hjälporganisationen i ett inlägg på Twitter.

ANNONS

"Vi har varit tvungna att ta det smärtsamma beslutet att stoppa vår verksamhet", står det bland annat i inlägget.

22.00

Från flera internationella medier rapporteras det om att flyglarmet i den Ukrainska huvudstaden Kiev låter återkommande.

Bland annat Buzzfeed News-reportern Christopher Miller har skrivit på Twitter att det varnas för flyganfall samt att missiler skjutits mot staden.

"Jag har räknat tre stora slag under de senaste fem minuterna. Tittar från mitt fönster och ser himlen lysa upp", skriver han i inlägget.

Vid 22-tiden rapporteras det även om att en klar majoritet av svenskar vill ta emot ukrainska flyktingar. En enkät utförd av Expressen/Sifo visar att åtta av tio svenskar anser att Sverige bör ta emot flyktingar från Ukraina. Trettiofem procent av de tillfrågade anser dessutom att detta borde göras i "mycket stor utsträckning".

21.00

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger i ett uttalande att militäralliansen för första gången någonsin aktiverat delar av sin svarsstyrka, som totalt utgörs av omkring 40 000 soldater, som svar på Rysslands invasion.

Enligt Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak ska Ukraina också ha mottagit en lastbilskonvoj med ammunition från grannlandet.

Senare meddelar Europaparlamentet att Ryssland kan komma att uteslutas från det internationella transaktionssystemet Swift i det kommande sanktionspaketet, medan USA säger att man i likhet med EU kommer att införa sanktioner mot Rysslands president Vladimir Putin.

ANNONS

20.00

Under fredagskvällen framkommer uppgifter från flera håll om explosioner i Kiev, däribland från borgmästaren Vitali Klitschko som på Twitter skrev att fem explosioner inträffat under loppet av fem minuter vid ett kärnkraftverk i staden.

Polens premiärminister Mateusz Morawieck och Tjeckiens försvarsminister Martin Kupka meddelar även att de båda länderna kommer att stänga sina luftrum för ryska flygbolag.

19.00

FN meddelar att över 100 000 personer i Ukraina ska ha förlorat sina hem i samband med invasionen, varav åtminstone 50 000 har lämnat landet.

Senare skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett inlägg på Twitter att han fört diskussioner med USA:s president Joe Biden om ”förstärkta sanktioner, konkret försvarsassistans och en antikrigskoalition”, vilket även bekräftades av Vita huset.

18.00

Statsminister Magdalena Andersson, försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavare Micael Bydén håller en presskonferens där man återigen fördömer Rysslands agerande och meddelar att man planerar ”de mest omfattande sanktionerna någonsin mot Ryssland”.

Under presskonferensen säger Micael Bydén även att Försvarsmakten för närvarande inte ser några oroväckande militära rörelser vid Sveriges gränser.

Efter det extrainsatta möte mellan Nato, EU, Sverige och Finland som föregick den svenska presskonferensen meddelade Natos 30 medlemsländer att fler trupper kommer att stationeras i östra Europa.

ANNONS

17.00

Ryssland nekas deltagande i årets upplaga av musiktävlingen Eurovision Song Contest. Det meddelade Europeiska radio- och tv-unionen EBU i ett pressmeddelande.

"Inget ryskt bidrag kommer att delta i årets Eurovison Song Contest", skriver de bland annat.

Beslutet kommer efter att flera länder protesterat mot att EBU tidigare beslutat att tillåta Ryssland att delta i tävlingen trots landets invasion av Ukraina.

Vid den här tidpunkten rapporterade även TT att utrikesminister Ann Linde bekräftar att unionen fryser tillgångar för president Vladimir Putins och utrikesminister Sergej Lavrovs.

16.00

Flera utländska medier och nyhetsbyråer uppger att Ryssland hävdar att deras styrkor intagit den strategiskt viktiga flygplatsen Hostomel som ligger sju kilometer från Kiev. Uppgifterna har dock inte bekräftats från ukrainskt håll.

Flygplatsen har en lång landningsbana som gör det möjligt att landa med tunga transportflygplan, rapporterar brittiska The Guardian som hänvisar till AP.

Därför beskrivs Hostomel som en viktig strategisk punkt för invasionen av den ukrainska huvudstaden Kiev.

15.00

De hårda striderna i Kiev fortsatte under fredagseftermiddagen.

Kievs borgmästare och tidigare världsmästaren i tungviktsboxning, Vitalij Klitjko, sa på fredagen att Kiev nu har gått in i försvarsfasen, enligt ukrainska Pravda.

Han beskriver situationen i huvudstaden som svår och att det hörs explosioner och skottlossning i vissa områden.

ANNONS

"Den ukrainska armén försvarar Kiev. Situationen är svår. Men vi tror på våra väpnade styrkor. Vi stöder dem, vi hjälper dem."

14.00

Rysslands president Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov kan få sina privata tillgångar frysta efter invasionen av Ukraina, rapporterar Financial Times och Reuters.

Tidningen hänvisar till tre personer "med insyn i ärendet" och skriver att den ryska presidenten och utrikesministern inte kommer beläggas med något reseförbud då EU vill hålla "symboliska diplomatiska möjligheter" öppna.

Vid den polska gränsen ringlar köerna långa när människor försöker fly från de ryska attackerna i Ukraina. GP:s team på plats rapporterar att det är långa stillastående bilköer. Många har också gått långa sträckor för att ta sig till gränsen.

13.00

Striderna fortsätter i flera stora städer. I huvudstaden Kiev har skottlossning hörts nära regeringskvarteren, enligt AP, och i Melitopol har det varit skottlossning vid en byggnad tillhörande landets säkerhetstjänst, rapporterar Sky News.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar Rysslands Vladimir Putin att sätta sig vid förhandlingsbordet.

– Strider pågår över hela Ukraina. Låt oss sätta oss vid förhandlingsbordet för att få stopp på dödandet, säger han i ett tal med riktning Putin, enligt den statliga nyhetsbyrån Ukrinform.

ANNONS

I en tweet riktad till Sveriges statsminister Magdalena Andersson tackar Zelenskyj Sverige för stödet.

12.00

Det rapporteras om stridigheter i stora delar av landet. Flyglarm har gått i flera stora städer som Kiev, Odessa och Kharkov, och i södra Ukraina pågår strider mellan ryska marktrupper och ukrainska soldater.

11.00

Flera utländska medier rapporterar att flyglarm ljuder över Kiev igen under förmiddagen och människor söker skydd i sina hem, i skyddsrum och på tunnelbanestationer. Strider uppges pågå i stadens norra och nordöstra delar.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov höll en presskonferens där han fortsatte häva att folkmord har begåtts i Ukraina som den ukrainska regeringen ska vara ansvarig för, något det enligt FN inte finns några belägg för. På frågan om vad Ukraina hade för syfte med invasionen svarade han med att håna journalisten som ställde frågan och sa att alla svar fanns i Putins tal som hölls när invasionen startade.

10.00

Ryska trupper har nått norra delarna av Kiev och strider pågår nu i Ukrainas huvudstad, rapporterar AFP. Nyhetsbyråns utsände på plats i Obolonskyj i norra Kiev har hört explosioner och eldstrider och rapporterar att boende utomhus springer för att sätta sig i säkerhet.

ANNONS

"Gör molotovcocktails, neutralisera ockupanten", skriver ukrainska försvarets generalstab på Twitter. De uppmanar också de som inte vill ansluta till striderna att hålla sig hemma och inte gå ut.

09.00

Styrkor som har gått in i Ukraina via Belarus uppges nu vara omkring tre mil utanför staden. USA:s regering uppger att de ryska styrkorna verkar försöka omringa Kiev.

"I dag kommer bli den svåraste dagen. Fiendens plan är att bryta igenom med stridsvagnskolonner från Ivankiv och Tjernihiv till Kiev", skriver Anton Gerasjenko, rådgivare på det ukrainska inrikesdepartementet, på appen Telegram enligt AP.

08.00

Rapporter om flyglarm fortsätter att komma från Ukrainas huvudstad Kiev under morgonen. Stadens invånare uppmanas att söka skydd, rapporterar SVT med hänvisning till ukrainsk tv.

07.00

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll under morgonen ett tal som publicerades på hans officiella Instagram-konto.

I talet säger presidenten att ukrainarna redan visat verkligt hjältemod och uppmanade människorna i Ukraina att visa maximal uthållighet.

– Ryssland kommer att behöva prata med oss förr eller senare. Prata om hur vi ska stoppa fientligheterna och stoppa invasionen. Ju tidigare dessa samtal börjar, desto mindre kommer Ryssland att förlora, säger Zelenskyj enligt ukrainska medier.

06.00

ANNONS

Under morgonen vaknar ukrainarna upp till flyglarm i både Lviv och Kiev. Sedan tidigare har det kommit larm och uppgifter om kraftiga explosioner i den ukrainska huvudstaden under natten.

05.00

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba skriver i ett inlägg på Twitter att det inträffat ”fruktansvärda ryska robotattacker mot Kiev” under tidig fredagsmorgon. Han skrev också att huvudstaden inte har sett något liknande sedan Andra världskriget och uppmanade till att ”stoppa Putin” och ”hårda alla band”.

04.00

Ett ryskt flygplan skjuts ner ovanför Kiev, rapporterar The Guardian med hänvisning till det ukrainska inrikesministeriet. Senare kommer det in uppgifter om att två bostadshus börjat brinna efter att delar av flygplanet kraschat in i byggnaderna.

03.00

Runt denna tid inkom de första rapporterna om nya stridigheter, bland annat i Konotop i Sumyregionen. Journalisten Illia Ponomarenko skrev då på Twitter att staden var under belägring, samtidigt som ryska trupper rörde sig mot Kiev och upprättade kontrollpunkter längs motorvägen.

Vid klockan 03.20 publicerar flera internationella medier att det har inträffat kraftiga explosioner i Ukrainas huvudstad Kiev. Det är något som Anton Gerashchenko, Ukrainas biträdande inrikesminister, senare också bekräftar.

02.00

Det ukrainska försvarsdepartementet vädjar om hjälp till landets hackargemenskap. De önskar att hackarna ska skydda samhällskritisk infrastruktur från cyberattacker och samtidigt spionera på den ryska militären.

ANNONS

Den ukrainska militären publicerar också ett tv-sänt tal på Twitter där de uppger att militära styrkor finns på plats i Kiev. De säger också att det är troligt att Ryssland inleder en attack mot Sumy, Tjernihiv, Cherson, Zjytomyr och Kharkiv tidigt på morgonen.

Samtidigt börjar EU-ländernas stats- och regeringschefer avsluta det extrainsatta toppmötet i Bryssel. Det ska ha varit en dov stämning efter mötet, rapporterar DN.

– När vi sade hejdå förstod alla att det inte är självklart att vi kommer att ses igen. Det beror på hur de kommande dagarna utvecklar sig. Den 24 februari går till historien som en väldigt mörk dag, säger Magdalena Andersson, till tidningen.

01.00

Enligt Vita husets presstalesperson Jen Psaki har amerikansk underrättelsetjänst trovärdiga uppgifter om att personalen vid kärnkraftverket i Tjernobyl hålls gisslan av ryska styrkor.

"Den här olagliga och farliga gisslansituationen, som skulle kunna ställa de rutinmässiga och nödvändiga åtgärder som krävs för att underhålla och skydda kärnkraftsanläggningarna på ända, är såklart otroligt alarmerande och gravt oroande", sade Jen Psaki enligt The Guardian

00.00

Under ett extrainsatt EU-toppmöte, strax innan midnatt, bekräftade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att 137 personer har mist sitt liv och att över 300 personer skadats till följd av invasionen. Presidenten undertecknade också ett dekret om allmän mobilisering, vilket innebär att landets värnpliktiga och reservister kan kallas in över hela Ukraina.

ANNONS

En stund senare höll Zelenskyj även ett tv-sänt tal, i vilket han sade sig vara Rysslands ”mål nummer ett”. Vidare i talet sade Zelenskyj att ryska ”sabotörer” tagit sig in i Kiev, och stadens invånare uppmanas därför vara försiktiga samt följa det utegångsförbud som gäller nattetid.

Via denna länk hittar du alla GP:s dagsammanfattningar om kriget i Ukraina.

Bakgrund: Kriget i Ukraina

I november 2021 kommer bilder som visar hur Ryssland börjat stationera ut upp emot 100 000 soldater i närheten av den ukrainska gränsen. En månad senare presenterar Ryssland ett detaljerat kravbrev för västvärlden där man bland annat kräver att försvarsalliansen Nato ska dra sig tillbaka från östra Europa och inte expandera mer österut till någon av de forna sovjetstaterna.

Kraven avvisas av väst och i stället stiger oron för en kommande rysk invasion av Ukraina. Både EU och USA inleder diplomatiska samtal med Ryssland men samtalen uppges inte leda till något.

I början av 2022 ökar spänningarna i östra Europa. Nato framhäver gång på gång att man ser en upptrappning av den ryska militära närvaron runt Ukraina och Ryssland inleder också militärövningar tillsammans med Belarus.

Även Nato skickar mer trupper till sina allierade länder i östra Europa för att kunna försvara alliansen vid ett eventuellt angrepp från Ryssland.

Västvärlden hotar också med strikta sanktioner mot Ryssland vid en eventuell invasion av Ukraina men Ryssland förnekar att man skulle ha några planer på att invadera grannlandet.

Den 22 februari erkänner Ryssland de ukrainska utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk som sedan flera år kontrollerats av ryskstödda separatister som självständiga. Erkännandet fördöms av västvärlden som nu inför de första sanktionerna mot Ryssland.

Två dagar senare, tidigt på torsdagsmorgonen den 24 februari, invaderas Ukraina av Ryssland.

LÄS MER:Invasionen i Ukraina: Detta har hänt 24 februari – timme för timme

LÄS MER:Klippen visar invasionen – minut för minut

ANNONS