Invasionen i Ukraina: Detta har hänt 24 februari – timme för timme

Vid fyratiden på tidiga torsdagsmorgonen den 24 februari 2022 meddelade Rysslands president Vladimir Putin i ett tv-tal att Ryssland inleder en militär insats i Ukraina. Minuter senare kom rapporter om kraftiga explosioner på flera platser i Ukraina. Dagen har följts av flera luftburna attacker runt om i landet, ryska stridsvagnar har också gått in i Kievregionens norra delar och omkring 100 000 ukrainare uppges vara på flykt.

ANNONS
|

23.00

Det statliga public service-bolaget Eesti Rahvusringhääling (ERR) har tidigare under kvällen fått motta hot om nedstängning av dess ryskspråkiga kanal från Rysslands tekniska tillsynsmyndighet. Hotet kom efter att de publicerat en nyhet om att Ryssland sagt att de har lanserat en fullskalig offensiv mot Ukraina, rapporterar Expressen.

22.00

FN gör en bedömning om att omkring 100 000 ukrainska medborgare hittills har flytt landet, rapporterar bland annat Reuters. De flesta bedöms ha tagit sig till Moldavien och Rumänien.

Den statliga ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform uppger att ukrainska styrkor återtagit kontrollen över flygplatsen runt Hostomel, där det tidigare under dagen har pågått intensiva strider.

ANNONS

Kievs borgmästare Vitalij Klytjko har tidigare utlyst utegångsförbud, som börjar gälla nu.

21.00

Ukrainas hälsominister Oleh Lyashko sammanfattar antalet döda och skadade till följd av Rysslands invasion. Vid tillfället var det 57 personer som har dött och 169 personer som har skadats, men samtidigt konstaterade landets biträdande försvarsminister att kraftiga beskjutningar fortfarande sker i Ukraina.

Det amerikanska försvarsdepartementet meddelar att man skickar ytterligare 7 000 soldater som ska stationeras i Tyskland, enligt The New York Times. De var dock tydliga med att amerikanska trupper inte kommer att ta sig till Ukraina.

20.00

Tusentals personer protesterade i över 50 länder runt om i Ryssland mot kriget. Senare kom det in uppgifter från den ryska människorättsorganisationen OVD om att närmare 1 600 demonstranter gripits i samband med händelserna. Ryska myndigheter gick tidigare ut med att de inte tillåter några demonstrationer mot invasionen.

19.00

Migrationsverket tar ett beslut om att stoppa alla utvisningar till Ukraina tills vidare. Alla beslut i asylärenden som berör Ukraina läggs också på paus. Anna Lindblad, biträdande rättschef på Migrationsverket, berättade att ”risken att civilbefolkningen drabbas av konfliktvåld är hög” och konstaterade samtidigt att det var svårt att bedöma situationens utveckling.

ANNONS

Rysk militär säger att den första dagen av invasionen av Ukraina är "lyckad", uppger AFP.

18.00

Ukrainas presidents rådgivare Mykhaylo Podolyak meddelade att ryska styrkor har erövrat kärnkraftverket i Tjernobyl efter en hård strid. Han sade att ”detta är ett av det allvarligaste hoten i Europa idag”. Ukrainas ambassadör i Sverige bekräftar också uppgifterna.

– De försöker använda Tjernobyl som en sköld, så att vi inte kan beskjuta deras styrkor, säger Plakhotniuk Andrii till Sveriges Radio.

Det kommer in uppgifter om att hundratals explosioner inträffat i Ukrainas hamnstad Mariupol.

USA:s president håller ett tal från Vita huset där han bland annat redogör för hårdare sanktioner mot Ryssland. Enligt uppgifter till NBC News planerar presidenten att utföra massiva cyberattacker för att stoppa den ryska operationen mot Ukraina.

17.00

Rysslands avsikt är att avsätta den ukrainska regeringen och tillsätta ett nytt ledarskap, uppger amerikanska försvarstjänstemän. Enligt uppgift ska det nya ledarskapet vara mer Moskva-vänligt, rapporterar AFP.

I ett inlägg på Twitter skriver Sveriges utrikesminister Ann Linde att Sveriges ambassadpersonal har lämnat Ukraina. Personalen ska nu befinna sig i säkerhet i Polen. Statsministern Magdalena Andersson (S) har pratat med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och i ett inlägg på Facebook skriver hon att de ”arbetar intensivt för att EU ska vidta nya kraftfulla sanktioner mot Ryssland”.

ANNONS

Samtidigt fortsätter människor att fly från Ukraina och precis vid gränsen till Ungern, i västra Ukraina, syntes över två kilometer långa bilköer.

16.00

Ryska trupper försöker inta Tjernobyl, uppger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett inlägg på Twitter. Han skriver också att han har rapporterat detta till Sveriges statsminister och skriver att detta kan ses som en krigsförklaring mot hela Europa.

De södra delarna av Kherson-regionen, strax norr om Krim, är inte längre under ukrainsk kontroll, uppger lokala myndigheter i området. Ryska trupper ska bland annat ha tagit kontroll över ett vattenkraftverk i staden Kachovk och filmer som sägs vara från platsen visar hur soldater hissar den ryska flaggan över vattenkraftverket.

Ryska militärfordon syns korsa gränsen in i Ukraina från Krimhalvön under torsdagen.
Ryska militärfordon syns korsa gränsen in i Ukraina från Krimhalvön under torsdagen.

15.00

Belarus president Aleksandr Lukasjenko meddelar att belarusiska trupper kan komma att bistå Ryssland i invasionen. Ryska trupper har den senaste tiden funnits stationerade i landet, bland annat i samband med gemensamma militär övningar.

14.00

Ukrainas vice utrikesminister berättar för BuzzFeed News att hon själv bevittnat ett robotangrepp mot en byggnad som tillhör landets militära underrättelsetjänst.

Det kommer också rapporter om att missiler har avfyrats mot Ukraina i riktning från Belarus.

Ryska utrikesdepartementens presstalesperson Maria Zakharova säger till en statligt ägd rysk nyhetskanal att Rysslands "operation i Donbassregionen" inte är början på ett krig utan är utformad för att förhindra en global konfrontation och få ett avslut på fientligheterna i östra Ukraina.

ANNONS

13.00

Ukrainska myndigheter meddelar att ryska styrkor har gått in Kievområdet. På filmer syns även ryska helikoptrar i närheten av Kiev.

Bild från ukrainsk polis som uppges visa ryska helikoptrar över utkanterna av Kiev.
Bild från ukrainsk polis som uppges visa ryska helikoptrar över utkanterna av Kiev. Bild: Ukrainian Police Department Press Service via AP

Rysk militär har också utfört luftattacker i området kring Gostomel, i närheten Ukrainas huvudstad Kiev.

Enligt ABC News ska också den ryska kommunikations- och informationsmyndigheten varnat ryska medier att endast använda officiella ryska källor i sin mediebevakning av invasionen. Om ryska medier väljer att publicera ”falsk information” kan de få böter på upp till fem miljoner ryska rubels, cirka 550 000 svenska kronor.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar också att ett ukrainskt militärflygplan med 14 soldater har kraschat nära Kiev.

12.00

Rapporter kommer om fler döda, nu i staden Odessa där 18 personer ska ha dödats i en robotattack, enligt Reuters.

Attacken benämns av ukrainska myndigheter som en "andra våg" efter morgonens angrepp.

Natos generalsekreterare håller också presskonferens och beskriver läget som otroligt allvarligt.

– Det är en attack på ett fredligt, fritt land. Det är ett typ av krig vi trodde bara var en del av Europas historia men nu är vi här igen och det kommer att leda till enormt stort lidande för Ukrainas befolkning, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

11.00

Nyhetsbyrån AFP skriver att ryska armén bekräftar att ryskstödda separatister har avancerat längre in i östra Ukraina.

ANNONS

Det kommer även reporter om att över 40 ukrainska soldater och ett tiotal civila har dött efter morgonens händelser.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttalar sig och jämför torsdagens ryska attacker mot landet med hur Hitlers Nazityskland agerade under andra världskriget.

”Ryssland har slagit in på ondskans väg, men Ukraina försvarar sig och kommer inte ge upp sin frihet oavsett vad Moskva tycker”, skriver Zelenskyj i ett inlägg på Twitter.

10.00

Sveriges statsminister Magdalena Andersson säger under en presskonferens att ”i dag inleddes ett nytt mörkt kapitel i Europas historia”.

Hon säger också att den ryska invasionen är ”oprovocerad, olaglig och oförsvarlig” och att ”ansvaret för detta faller helt på den ryska regeringen”.

GP kommer också i kontakt med en man som bor i Mariupol i Donetsk som berättar att han väcktes av kraftiga explosioner vid fem på morgonen.

LÄS MER:Oleg i Mariupol: "Väcktes av kraftiga explosioner"

Det kommer också bilder på långa köer till bensinstationer och bankomater runt om i landet.

Människor köar för att ta ut pengar vid en bakomat i Kiev under torsdagsförmiddagen.
Människor köar för att ta ut pengar vid en bakomat i Kiev under torsdagsförmiddagen. Bild: Efrem Lukatsky

09.00

I den ukrainska staden Lviv uppmanar myndigheterna invånarna att inte få panik men säger samtidigt att man ska stanna inne och släcka lamporna, skriver CNN.

I Kiev har människor tagit sig ner i tunnelbanestationerna för att ta skydd.

08.00

ANNONS

Borgmästaren i Ukrainas näst största stad Kharkiv uppmanar invånarna att hålla sig hemma och meddelar också att skolor kommer hållas stängda tills man har fått en klarare bild av situationen.

Det kommer samtidigt uppgifter om att ryska trupper har korsat gränsen till Ukraina i närheten av Kharkiv, som ligger i östra Ukraina, och senare också via Krimhalvön.

Det kablas också ut bilder från Kiev som visar hur människor tar till flykt västerut i sina bilar.

Människor började köra västerut från Kiev under torsdagsmorgonen.
Människor började köra västerut från Kiev under torsdagsmorgonen. Bild: Emilio Morenatti

07.00

I den ukrainsk-kontrollerade delen av Luhansk uppmanas nu invånarna att evakuera västerut.

Efter Rysslands angrepp på Ukraina har Moskvabörsen stoppat handeln på alla sina marknader. Priset på olja har också stigit. För första gången på sju år har priset på Nordsjöoljan Brent överstigit 100 dollar fatet.

06.00

På övervakningskameror från gränsövergången i ukrainska Senkivka kommer bilder som visar hur militärfordon kör in i Ukraina från Belarus. Det kommer också rapporter om att ryska trupper gått in i Ukraina i staden Odessa och rapporter om beskjutningar mot ukrainska militära ledningscentraler och flygplatser.

Snart sprids även bilder på en kraftig explosion i Ukrainas huvudstad Kiev.

Ukraina säger sig också ha skjutit ner ett ryskt stridsflygplan.

En större explosion i Ukrainas huvudstad Kiev på torsdagsmorgonen.
En större explosion i Ukrainas huvudstad Kiev på torsdagsmorgonen. Bild: Zuma press

05.00

Samtligt som Putins tal sändes i rysk tv höll FN ett krismöte. Under krismötet sa den ryska FN-ambassadören att situationen i Ukraina nu är Ukrainas eget fel då han menar på att de brutit mot Minskavtalet. Han hävdade också att den ryska operationen syftade till att skydda de ryska separatisterna i östra Ukraina.

ANNONS

Tidigt på torsdagsmorgonen kom också uttalen från både USA:s president Joe Biden, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och från Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg som alla menade att man står bakom Ukraina och fördömer den ryska invasionen. Man meddelar också från både EU och USA att man ska rikta hårdare sanktioner mot Ryssland.

04.00

I ett tv-sänt tal meddelar Rysslands president Vladimir Putin att han fattat beslut om en militär insats i Ukraina. I talet uppmanade han också Ukraina att lägga ner sina vapen och varnade andra länder från att lägga sig i. Annars väntar ”konsekvenser som man aldrig tidigare skådat”, sade Putin i talet.

Bara minuter efter talet började rapporter komma in om explosioner runt om i Ukraina. Bland annat i huvudstaden Kiev och i städerna Odessa, Kharkiv och Mariupol.

Strax innan 05 på morgonen bekräftar Ukrainas utrikesminister på Twitter att Ryssland har inlett en fullskalig invasion av Ukraina.

Via denna länk hittar du alla GP:s dagsammanfattningar om kriget i Ukraina.

Bakgrund: Kriget i Ukraina

I november 2021 kommer bilder som visar hur Ryssland börjat stationera ut upp emot 100 000 soldater i närheten av den ukrainska gränsen. En månad senare presenterar Ryssland ett detaljerat kravbrev för västvärlden där man bland annat kräver att försvarsalliansen Nato ska dra sig tillbaka från östra Europa och inte expandera mer österut till någon av de forna sovjetstaterna.

Kraven avvisas av väst och istället stiger oron för en kommande rysk invasion av Ukraina. Både EU och USA inleder diplomatiska samtal med Ryssland men samtalen uppges inte leda till något.

I början av 2022 ökar spänningarna i östra Europa. Nato framhäver gång på gång att man ser en upptrappning av den ryska militära närvaron runt Ukraina och Ryssland inleder också militärövningar tillsammans med Belarus.

Även Nato skickar mer trupper till sina allierade länder i östra Europa för att kunna försvara alliansen vid ett eventuellt angrepp från Ryssland.

Västvärlden hotar också med strikta sanktioner mot Ryssland vid en eventuell invasion av Ukraina men Ryssland förnekar att man skulle ha några planer på att invadera grannlandet.

Den 22 februari erkänner Ryssland de ukrainska utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk som sedan flera år kontrollerats av ryskstödda separatister som självständiga. Erkännandet fördöms av västvärlden som nu inför de första sanktionerna mot Ryssland.

Två dagar senare, tidigt på torsdagsmorgonen den 24 februari, invaderas Ukraina av Ryssland.

LÄS MER:Senaste om kriget i Ukraina

ANNONS