Hundratals djur drunknade på zoo efter kollapsade dammen

Förödelsen är stor i Kherson-regionen efter att Kachova-dammen kollapsade under tisdagen. Mängder av människor har fått fly vattenmassorna och ett lokalt zoo har helt svämmat över, där hundratals djur drunknat.

ANNONS
|

Det är fortfarande svårt att uppskatta omfattningen av de skador som uppstått efter att Kachovadammen i södra Ukraina kollapsat. På sociala medier florerar mängder av bilder och videoklipp där människor flyr vattenmassorna. Ukraina beskyller Ryssland för att ligga bakom kollapsen, medan Ryssland i sin tur pekar på ukrainska attacker.

Ett lokalt zoo i Nova Kachova har svämmats över helt och runt 260 djur ska ha dött i vattenmassorna, rapporterar flera medier, bland annat Meduza.

Enligt den självständiga ryska nyhetssajten, som numera är baserade i Lettland, ska det ha funnits just runt 260 djur i djurparken.

Ukrainska Pravda uppger att djurparken, innan katastrofen slog till, var hem för en rad olika djurarter så som apor, tvättbjörnar, åsnor, hästar, sumpbävrar, piggsvin, murmeldjur och sköldpaddor.

ANNONS

Svanar och änder enda överlevande.

Enligt Nova Kachovas borgmästare var djurparken en av de första platserna som drabbades av vattenmassorna från dammen.

– Det är svårt att säga hur det gick för djuren eftersom ryssarna inte låter de anställda befinna sig i djurparken på natten. Under morgonen kunde de anställda försöka ta sig till platsen, men stoppades av vattnet, säger borgmästaren Volodymyr Kovalenko till den ukrainska nyhetstjänsten Strana.

Det ukrainska försvaret å sin sida hävdar att upp emot 300 djur dött i djurparken och visar på Twitter upp bilder på några av djuren som ska ha funnits där.

Kyiv Independent skriver att djurrättsorganisationen UAnimals uppgett att de enda överlevande djuren i djurparken var änder och svanar, som setts simma omkring i vattenmassorna i Nova Kachova.

LÄS MER:Se bilderna på förödelsen efter dammkollapsen

LÄS MER:Kachovka-dammen förstörd – tusentals tvingas fly undan vattenmassorna

LÄS MER:Göteborgsföretagets modell över dammbrottet sprids över världen

ANNONS