Kachovka-dammen förstörd – tusentals tvingas fly undan vattenmassorna

Dämmet i kraftverksdammen Kachovka i Ukraina har rämnat. Drönarfilmer visar hur vattenmassorna forsar igenom hål i dammväggarna – och videoklipp visar hur tidigare nedgrävda minor sveps upp i översvämningen och exploderar.
Enligt ukrainska myndigheter står byar nedströms under vatten och nivåerna väntas kulminera runt lunchtid på tisdagen.

ANNONS
|

Det förstörda vattenkraftverket finns i de södra delarna av Ukraina. På tisdagsmorgonen började bilder spridas som visar översvämmade samhällen och som finns nedströms dammen.

På sociala medier kan man se hur vattenmassorna drar med sig flera minor från ett minfält. Några av dem ska sedan ha exploderats, och nu går Ukraina ut med en varning.

”Varning för minor i Cherson-regionen: minfält har översvämmats och flytande minor har detonerat på olika platser”, skriver Anton Gerastjenko, rådgivare till inrikesdepartementet, i ett inlägg på Twitter.

Ukrainska myndigheter har lagt skulden på Ryssland, som i sin tur menar att ukrainsk artillerield låg bakom den förstörda dammen. Dammen har länge varit omtvistad eftersom den dels utgör en övergång över floden Dnepr men också eftersom vattenreservoaren är strategiskt viktig för omkringliggande samhällen.

ANNONS

Stor strategisk betydelse

Vattnet används som dricksvatten i stora delar av södra Ukraina, för konstbevattningssystem, för elproduktion och för att kyla Europas största kärnkraftverk som ligger i Zaporizjzja på dammens södra sida.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare på Försvarshögskolan, säger i en intervju med DN att det är osannolikt att Ukraina bär skulden för det inträffade.

– Jag har mycket svårt att se det. Ukraina hade kunnat använda dammen som en framryckningsväg över floden och vidare söderut i Cherson. Dessutom innebär det här oerhörda skador för Ukraina, både på själva kärnkraftverket och på naturen och de som bor längs floden, säger han till tidningen.

Floden Dnepr är också en barriär i det pågående kriget. Norr om floden har Ukraina kontroll. Flera områden där har landet nyligen meddelat att man återtagit. Söder om floden är territorium ockuperat av Ryssland.

Zelenskyj kallar till krismöte

Redan förra hösten menade den ukrainska sidan att Ryssland hade minerat dammen och hade för avsikt att förstöra dammväggarna.

Enligt det ukrainska vattenkraftbolaget Ukrahydroenergo är vattenkraftverket förstört ”till följd av en explosion i maskinrummet från insidan”.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har kallat till krismöte med anledning av den förstörda dammen.

Under tisdagen talade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj via länk på toppmötet för Bucharest Nine. Det är en sammanslutning av länder i Central- och Östeuropa som bildades efter Rysslands invasion av Krim-halvön 2015. I samarbetet ingår Bulgarien, Tjeckien, Estland, Ungern, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien och Slovakien.

ANNONS

Enligt den ukrainska presidenten skedde explosionen vid 02.50 natten till tisdagen lokal tid.

– Det var en medveten och förberedd explosion. De visste exakt vad de gjorde.

80 byar och städer under vatten

I talet pratade Zelenskyj bland annat om de insatser som pågår i Ukraina med anledning av den brustna dammen.

– 80 städer och byar står under vatten. Evakuering har inletts. Detta är bara de inledande konsekvenserna. Tyvärr är tragedin ännu större. Kachovka-reservoaren var en källa för dricksvatten för miljoner människor.

Han kallade också det inträffade för ”den största miljökatastrofen skapad av mänsklig hand i Europa på decennier”.

Rysslands anklagelser om att det i själva verket var Ukraina som sprängt dammväggen genom artillerield tillbakavisas av Volodymyr Zelenskyj.

– Det är fysiskt omöjligt att spränga dammen från utsidan genom artillerield. Dammen var minerad av ryska ockupanter och de sprängde den.

Tusentals i fara

På Twitter skriver Chersons militära chef Oleksandr Prokudin att tusentals är i fara på grund av vattenmassorna. Omkring 17 000 personer ska under eftermiddagen ha evakuerats, och många fler riskerar att få lämna sina hem.

– Över 40 000 människor är i fara att bli översvämmade, säger Ukrainas riksåklagare Andrij Kostin och tillägger att ytterligare 25 000 bör evakueras från floden Dneprs östra sida.

ANNONS

Boende i riskområden längs med floden Dnepr har uppmanats att stänga av alla elektriska apparater, ta med sig sina dokument, det nödvändigaste, ta hand om nära och kära, och sedan lämna sina hem.

Fördöms av omvärlden: ”Ett krigsbrott”

Statsminister Ulf Kristersson är upprörd efter explosionen.

”Fördömer starkt förstörelsen av Kakhovka-dammen. Detta är en upprörande handling som återigen visar brutaliteten i Rysslands krig mot Ukraina och dess förakt för civila liv och infrastruktur. Ansvarsskyldighet måste säkerställa, skriver han på Twitter under tisdagskvällen.

Även Nato-chefen Jens Stoltenberg har skrivit på Twitter med anledning av den förstörda dammen.

”Att förstöra Kachovka-dammen sätter tusentals civila i fara och orsakar allvarlig miljöskada. Detta är en upprörande handling, som återigen visar brutaliteten i Rysslands krig mot Ukraina”

Sveriges utrikesminister Tobias Billström har också kommenterat händelsen i en intervju med Dagens Nyheter.

”Detta visar på en ny nivå av förstörelse av ukrainsk kritisk civil infrastruktur”, skriver han till tidningen.

Kachovka-dammen är en del av floden Dnepr, som rinner igenom Ukraina och ut i Svarta Havet. Dammen byggdes på 1950-talet. Reservoaren är 24 mil lång, 2,3 mil bred och upptar en yta av sammanlagt 2 155 kvadratkilometer. Med ett genomsnittligt djup på drygt åtta meter innebär det en total vattenmängd på cirka 18,2 miljarder kubikmeter vatten.

ANNONS
ANNONS