Greta Thunberg och Margot Wallström i Kiev

Greta Thunberg och Sveriges förra utrikesminister Margot Wallström är i Kiev. Under torsdagen träffade de Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och diskuterade krigets konsekvenser för miljön och klimatet.

ANNONS
|

Margot Wallström kommer tillsammans med Zelenskyjs stabschef Andriy Yermak att leda arbetet i den internationella arbetsgruppen för krigets miljöeffekter. Den ska arbeta med att bedöma krigets effekter på miljön och ”ta fram rekommendationer för att straffa den angripande staten för miljöbrott”, skriver Andriy Yermak på Telegram.

President Zelenskyj lyfte på mötet fram de allvarliga konsekvenserna av att Kachovkadammen sprängdes i Chersonregionen i början av juni. Sprängningen orsakade stora översvämningar, kostade många människoliv och orsakade stora ekologiska skador.

– Det är viktigt att föreslå en uppsättning konkreta åtgärder för att hjälpa ukrainare från tillfälligt ockuperade bosättningar. Det här är vårt folk, som borde få det nödvändiga stödet i ett så svårt ögonblick, sa Volodymyr Zelenskyj, enligt ett pressmeddelande från presidentkansliet.

ANNONS

”Helt klart ekocid”

Greta Thunberg tackade enligt pressmeddelandet för inbjudan, och sa att hon kommer att involvera företrädare för miljöorganisationer i arbetet med att uppmärksamma krigets miljökonsekvenser.

Med på mötet var också även Europaparlamentets vice ordförande Heidi Hautala och Irlands tidigare president Mary Robinson.

– Rysslands invasion av Ukraina har visat hur allvarliga brotten mot miljön är under hela kriget. Enligt ukrainsk lagstiftning är detta helt klart ekocid. Frågan om ansvar för dessa brott bör lösas både på nationell och internationell nivå, sa Heidi Hautala..

LÄS MER:ÖB öppnar för mer vapenstöd till Ukraina

LÄS MER:Många oklarheter kring ryska toppmilitärer

LÄS MER:Ukraina hävdar framgångar vid Bachmut

LÄS MER:Tolv döda efter restaurangattacken i Ukraina

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS