Ryske toppgeneralen Sergej Surovikin, till vänster, tillsammans med Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu under ett möte med president Vladimir Putin i december. Arkivbild.
Ryske toppgeneralen Sergej Surovikin, till vänster, tillsammans med Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu under ett möte med president Vladimir Putin i december. Arkivbild. Bild: Gavriil Grigorov/Sputnik/Kreml/AP/TT

Många oklarheter kring ryska toppmilitärer

Rysslands president Vladimir Putin tros ha inlett en upprensning i sitt eget militära toppskikt efter upproret under midsommarhelgen. Framtiden verkar osäker för flera höjdare som öppet har sympatiserat med Wagnergruppen, bland annat toppgeneralen Sergej Surovikin.

ANNONS

Sergej Surovikin ledde i ett tidigt skede Rysslands anfallskrig i Ukraina, men ska nu enligt obekräftade uppgifter ha frihetsberövats. Möjligen är han misstänkt för att ha valt Wagnerchefen Jevgenij Prigozjins sida vid helgens uppror mot Kreml. Det är dock oklart om det handlar om ett gripande eller om han bara förhörs, skriver Financial Times.

Surovikin leder landets flygvapen och har ett gott förhållande till Jevgenij Prigozjin, men ska nu inte ha setts till på flera dagar, enligt personer med insyn.

"Gör rent hus"

Samtidigt har frågor väckts om var generalstabschefen Valerij Gerasimov, som tog över ledarrollen från Surovikin i januari, befinner sig. Han har inte setts till offentligt sedan upproret.

ANNONS

Enligt uppgifter läckte uppgifter om Prigozjins planerade uppror i förväg, vilket gjorde att president Putin kunde förbereda sig i viss mån.

– Han kunde se vem som gjorde vad den där dagen. Och nu gör han rent hus, säger en regeringskälla från väst till tidningen.

Putinlojala personer, till exempel försvarsminister Sergej Sjojgu som Prigozjin ville avsätta genom upproret, har däremot synts delta i högnivåmöten.

"Större fara"

Upprensningen ses om ett sätt för Vladimir Putin att försöka återfå ordningen efter upproret. Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell kan Rysslands president Vladimir Putin utgöra ett större hot efter Wagnergruppens revoltförsök, skriver nyhetsbyrån AFP.

– En svagare Putin utgör en större fara, säger Borrell vid en presskonferens inför EU-toppmötet i Bryssel, och hänvisar till den "interna instabiliteten" i Ryssland som en riskfaktor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS