Franska förslaget: Blocka mobbare på sociala medier

Frankrike vill få bukt på mobbningen runt om i landets skolor. Nu presenterar regeringen en rad åtgärder så som beslagtagande av telefoner, blockerande på sociala medier och till och med fängelsestraff i vissa fall. Utspelet kommer i kölvattnet av ett tragiskt självmord som fått hela Frankrike att rasa.

ANNONS
|

En 15-årig pojke tog sitt liv i början av skolterminen efter att ha blivit mobbad en längre tid. Trots föräldrarnas larm hände ingenting. När föräldrarna kontaktade skolan igen hotade skolan att stämma föräldrarna för "anklagelser utan grund.” När allt uppdagades efter självmordet rasade fransmännen och en debatt har dragit igång om den utbredda mobbningen som äger rum på de franska skolorna.

Därför har den franska regeringen nu presenterat en rad åtgärder för att få till en lösning på problemen, rapporterar AP. Premiärminister Elisabeth Borne presenterade under onsdagen förslag som att blockera mobbare från sociala medier, införa empatikurser i skolplanen samt sätta in anti-mobbningsexperter i skolor med stora problem med mobbning.

ANNONS

– Ni är inte ansvariga för detta. Vad ni går igenom är oacceptabelt. Ni är inte ensamma, säger hon i ett tal riktat mot barn och ungdomar i Frankrike som blivit mobbade.

Enligt premiärministern har runt 1 miljon elever i Frankrike blivit mobbade de senaste tre åren. Hon lovade därför mer personal i skolorna som ska motverka mobbning och det ska finnas rådgivning för barn som fallit offer för mobbare.

Kan leda till fängelse

Föräldrar i Frankrike har varit rejält ilskna efter det senaste uppdagade självmordet till följd av mobbning och tycker att landet ligger långt efter närliggande länder när det kommer till kampen mot mobbarna. Det är först nu som landet lagt märke till problemet. Idén med empatiklasser ska regeringen ha fått från liknande satsningar i Danmark.

– Vi är ungefär tio år efter några av våra europeiska motsvarigheter, i synnerhet de nordiska länderna, säger Laure Boutron-Marmion, advokat baserad i Paris till AP.

Hon har egna erfarenheter av barn som far illa på grund av mobbning. Hennes dotter tog sitt liv 2021 vid 15 års ålder just efter att ha blivit mobbad i skolan. Först 2022 lagstiftade Frankrike så att mobbning i skolan blev förbjudet.

Enligt regeringens förslag ska mobbares telefoner också kunna bli beslagtagna och i vissa fall kan mobbning leda till fängelse i de fall då en person tagit sitt liv efter att ha blivit mobbad.

ANNONS

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Mind: chat.mind.se, mejlsvar@mind.se, telefon: 90 101.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Jourhavande präst: Telefon: 112.

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80

Barn och ungdomspsykiatrin: Hitta närmaste mottagning på bup.se.

Källa: mind.se

LÄS MER:Frankrike i chock efter homosexuell pojkes självmord

LÄS MER:Fransk man fick sparken för att han inte var tillräckligt ”kul” – får rätt i domstol

LÄS MER:Här är apparna som föräldrar övervakar sina barn med

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS