En blomma framför skolan i Frankrike där den 13-årige pojke gick som tog sitt liv förra helgen. Misstanken är att orsaken till självmordet var att pojken mobbades eftersom han var gay.
En blomma framför skolan i Frankrike där den 13-årige pojke gick som tog sitt liv förra helgen. Misstanken är att orsaken till självmordet var att pojken mobbades eftersom han var gay. Bild: Frederick Florin/AFP/TT

Frankrike i chock efter homosexuell pojkes självmord

En 13-årig fransk pojke har begått självmord, sannolikt efter att ha blivit mobbad i skolan för att han var homosexuell. Fallet har chockat Frankrike och har aktualiserat varningar om att homofobi är dödligt farligt.

ANNONS
|

Åklagare har öppnat en förundersökning efter att pojken under förra helgen tog sitt liv i en ort i östra Frankrike.

Enligt regionens åklagare Frédéric Nahon har vänner till pojken berättat att han mobbades "av elever i sin skola på grund av att han var homosexuell".

Under en presskonferens på fredagen meddelade Nahon att man funnit material där pojken "uttryckte sin önskan att ta sitt liv".

Åklagaren sade också att utredningen nu bland annat måste slå fast att det fanns "ett direkt orsakssamband" mellan självmordet och mobbningen i skolan.

Många har reagerat med bestörtning på tragedin, bland dem Frankrikes utbildningsminister Pap Ndiaye som skriver på Twitter han "tänker på alla elever som är mobbade. Deras förtvivlan är grunden för min beslutsamhet att förhindra alla former av mobbning".

ANNONS

Den franske transportministern Clément Beaune, som själv kom ut som gay för några år sedan, skriver på Twitter att "homofobi dödar, beklaganden och stöd till familjen".

Pojkens familj har ännu inte polisanmält händelsen, och enligt deras juridiska ombud vill man inom familjen bestämma sig för hur man ska agera efter pojken "har begravts i frid".

Begravningen ska äga rum under lördagen. Enligt antidiskrimineringsorganisationen Stoppa homofobi har föräldrar bett sörjande att bära hbtq-symboler som en gest av solidaritet.

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Mind: chat.mind.se, mejlsvar@mind.se, telefon: 90 101.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Jourhavande präst: Telefon: 112.

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80

Barn och ungdomspsykiatrin: Hitta närmaste mottagning på bup.se.

Källa: mind.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS