Företaget sparkade mannen för att han inte deltog tillräckligt i deras ”roliga arbetskultur”. Nu har en domstol avgjort att företaget inte fick göra så.
Företaget sparkade mannen för att han inte deltog tillräckligt i deras ”roliga arbetskultur”. Nu har en domstol avgjort att företaget inte fick göra så. Bild: Kallestad

Fransk man fick sparken för att han inte var tillräckligt ”kul” – får rätt i domstol

En man i Frankrike fick sparken från sitt jobb för att han inte deltog tillräckligt i företagets ”roliga arbetsmiljö”. Nu har fallet tagits upp i domstol och avgjorts till mannens fördel.

ANNONS
|

Det var 2015 som den franska mannen fick sparken från sitt jobb på ett Paris-baserat konsultföretag, vilket franska BFM TV rapporterat om.

Företaget menade att mannen inte var tillräckligt ”professionell” då han inte deltagit i deras ”roliga arbetskultur”. Mannen ska nämligen ha vägrat att delta i gruppaktiviteter och inte heller hängt med på företagets afterwork, enligt Vice.

Men enligt den sparkade mannen bestod den "roliga arbetskulturen” mest utav ”förödmjukande och påträngande metoder", såsom att ge varandra grova smeknamn och att behöva dela sin säng med en annan anställd under arbetstillställningar.

Uppmuntrade alkoholism

Mannens advokater hävdade i domstolen att flera av gruppövningarna schemalagts till att hållas på helgerna och att de ofta ledde till ”överdriven alkoholkonsumtion som kollegorna uppmuntrade”, enligt Vice.

ANNONS

Kollegorna ska även ha använt sig av metoder som uppmuntrade ”promiskuöst beteende, mobbning och sexuella anspelningar", vilket tidningen The Mirror rapporterar.

Företagets advokater hävdade att mannen emellanåt haft en "kort och omotiverande ton" mot sina kollegor och att han även haft svårt att ta emot konstruktiv kritik.

Får 30 000 kronor i skadestånd – vill ha fem miljoner till

Det har nu gått sju år sedan händelsen, som alltså tagits upp i fransk domstol.

Domstolen anser att mannen haft rätt och menar att företaget inte kunnat tvinga honom att delta i möten på helgen och att dricka alkohol.

De har nu avgjort att mannen felaktigt sparkas och att företaget måste betala honom cirka 30 000 svenska kronor i skadestånd. Mannen ska ha krävt att han ska få ytterligare 5 miljoner kronor, något som domstolen säger att de ska undersöka vidare vid ett senare tillfälle.

LÄS MER:Vägrade ha webbkameran på – fick sparken

LÄS MER:Kallade barn för duktig hund – fick sparken

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS