Frankrike ska förbjuda e-cigaretter för engångsbruk

Franska myndigheter vill stoppa vad de kallar för en ”epidemi” av användningen av e-cigaretter bland unga människor i landet. Nu har landets premiärminister meddelat att ”engångsvapes” ska förbjudas i landet.

ANNONS
|

I Frankrike pågår en kampanj om att få landets befolkning att dra ner på rökningen. Landets premiärminister har meddelat att man kommer att introducera en ny nationell plan, där ett av initiativen är att man nu kommer att förbjuda elektroniska e-cigaretter som används för engångsbruk, som lokalt kallas för ”puffar”.

Franska kampanjer anklagar nu producenterna för att medvetet rikta in sig på ungdomar, genom att deras produkter säljs i förpackningar med ljusa och starka färger och att det finns en mängd olika smaker som påminner om sötsaker, till exempel marshmallow, choklad och hasselnöt, vattenmelon och godis.

Den franska antirökningsorganisationen ACT menar att engångscigaretterna blir som en ”inkörsport” till rökning för unga människor.

ANNONS

– Det har blivit en epidemi. Det är fruktansvärt hur tobaksindustrin har bestämt sig för att rikta in sig på barn, säger ACTs ordförande Loïc Josseran.

Enligt premiärministern Élisabeth Borne "skapar de en reflex, en gest, som barn vänjer sig vid, och som sedan slutar med att de dras till tobak".

Enligt ACT har åtminstone 13 procent av ungdomar i åldrarna 13 till 16 provat ”puffar” åtminstone en gång, varav de flesta säger att de provade dem redan i 11 eller 12-årsåldern.

Orsakar skador på miljön

Kampanjer har också lyft fram miljöskadorna som orsakas av engångscigaretter.

En del e-cigaretter har återladdningsbara batterier och kan användas igen, men det har inte engångscigaretter. När batteriet, eller e-vätskan, tar slut i en ”engångsvape” är det dags att återvinna den. Men trots att de går att återvinna hamnar många av e-cigaretterna antingen i soptunnan eller ute i naturen, vilket är dåligt för miljon.

I Storbritannien visade en studie förra året som gjordes av miljöorganisationen Material Focus att mer än en miljon engångscigaretter kastades varje vecka.

Engångscigaretter är oftast gjorda av plast och innehåller batterier som inte går att ta loss från pinnen. Dessutom innehåller de flesta miljöfarliga ämnen som litium, nikotinsalter och spår av tungmetaller.

ANNONS

LÄS MER:Miljontals e-cigaretter slängs – nu vill organisationer att de ska förbjudas

LÄS MER:Kina vill förbjuda kläder som ”sårar nationens känslor”

LÄS MER:Frankrike förbjuder att dricka alkohol och jaga samtidigt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS