Varje sekund slängs två e-cigaretter i Storbritannien. Nu vill miljö- och hälsoorganisationer se ett förbud mot e-cigaretter som används för engångsbruk.
Varje sekund slängs två e-cigaretter i Storbritannien. Nu vill miljö- och hälsoorganisationer se ett förbud mot e-cigaretter som används för engångsbruk. Bild: Nam Y. Huh

Miljontals e-cigaretter slängs – nu vill organisationer att de ska förbjudas

Minst 1,3 miljoner elektroniska cigaretter slängs varje vecka i Storbritannien, en mängd som på ett år blir tillräckligt mycket för att täcka en yta stor som 22 fotbollsplaner. Nu vill flera organisationer att e-cigaretter som används för engångsbruk ska förbjudas.

ANNONS
|

I Storbritannien har det blivit allt populärare att ”vejpa” och i dag är det ungefär 4,3 miljoner människor som använder e-cigaretter regelbundet, något som The Guardian tidigare rapporterat om.

Trots att en hel del använder återuppladdningsbara e-cigaretter så är det många som använder sig av e-cigaretter för engångsbruk. När batteriet, eller e-vätskan, tar slut så är det dags att återvinna den. Men trots att de går att återvinna hamnar många av e-cigaretterna antingen i soptunnan eller ute i naturen, något som fått flera miljö- och hälsoorganisationer att rasa mot produkten.

I ett gemensamt öppet brev till den brittiska regeringen kräver nu 18 olika organisationer att e-cigaretter som används för engångsbruk ska förbjudas, vilket The Independent rapporterar.

ANNONS

– Tyvärr har våra volontärer som städar stranden börjat se engångscigaretter som slängs på våra stränder runt om i Storbritannien. Dessa produkter är gjorda av massor av olika material, som sällan återvinns och som utgör ett hot mot det marina livet när de blir skräp, säger Chris Tuckett, programchef på Marine Conservation Society till The Independent.

Två e-cigaretter slängs varje sekund

Den ideella organisationen Material Focus, som arbetar för att elektronik i allt högre utsträckning ska återvinnas och inte slängas, säger att minst 1,3 miljoner engångscigaretter slängs varje vecka i Storbritannien. Det motsvarar ungefär två e-cigaretter per sekund.

På ett år skulle alla de bortslängda e-cigaretterna kunna täcka en yta lika stor som 22 fotbollsplaner.

Material Focus har kallat engångscigaretterna för "onödiga elektriska föremål" då de innehåller plast, nikotin och litium-baserade batterier, som utgör en fara för både miljön och vilda djur om de hamnar i naturen. På ett år används runt tio ton av metallen litium i engångscigaretterna, vilket är en lika stor mängd som behövs för att bygga runt 1 200 elfordon, uppger organisationen.

– Vi måste ta ett steg mot återanvändbara produkter som är utformade på ett hållbart sätt och inte uppfinna nya sätt att skada vilda djur och slösa bort värdefulla resurser, säger Libby Peake, chef för resurspolicys på miljöorganisationen Green Alliance.

ANNONS

LÄS MER:Första fallen av e-cigarettskador i Sverige

LÄS MER:Nya Zeelands unga ska aldrig få börja röka

LÄS MER:Kanada vill ha varning på varje cigarett

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS