Fotspår från dinosaurier hittade på strand i England

Massiva dinosauriefotspår har hittats vid en strand på Isle of Wight utanför Englands sydkust. Paleontologer tror att det rör sig om en art som levde i det som i dag är Europa under kritaperioden – för 130 miljoner år sedan.

ANNONS
|

Under vattenbrynet på en strand på engelska Isle of Wight, ett stenkast ifrån ett strandcafé och en parkeringsplats, har rester från en förhistorisk tid legat dolt i bokstavligen miljontals år.

Men under en utgrävning, där tanken var att man skulle se över hur man bäst ska skydda ön från framtidens stigande havsnivåer, gjordes ett spännande fynd: nämligen fotspår efter dinosaurier.

Nu menar forskarna att fyndet cementerar Isle of Wight som Storbritanniens ”dinosauriehuvudstad”.

– Isle of Wight är den rikaste platsen i Europa för dinosauriefynd, men det här ändå otroligt, säger Martin Munt, kurator för det Dinosaur Isle Museum i Sandown, enligt ett pressmeddelande.

ANNONS

Tros vara dinosaurie som levde för 130 miljoner år sedan

Experterna tror att fotspåren kommer från en mantellisaurus, en dinosaurieart som levde under krita-perioden för cirka 130 miljoner år sedan i vad som i dag är Europa.

Mantellisaurus var en växtätande dinosaurie, som kunde bli sju meter lång och 750 kilo tung. En fullvuxen mantellisaurus tros ha varit nästan dubbelt så lång som en bil. Forskarna tror att den gick på sina två bakben, likt en struts men förmodligen inte lika snabbt.

Det som är kännetecknande för just mantellisaurus är att den hade tre tår på varje fot.

– Vi kan inte vara helt säkra på avtryckens identitet, men de tretåiga fötterna gör det troligt att en mantellisaurus fanns här, och inte bara vid de andra delarna av sydkusten där de var vanligare – eller det var vad vi trodde fram till nu, säger Martin Munt.

Han berättar att man hittat spår efter 35 dinosauriearter på Isle of Wight. För lite mer än hundra år sedan hittades ett komplett mantellisaurus-skelett på ön.

LÄS MER:Hittade dinosauriespår på restaurang

LÄS MER:T-rex huvud kan säljas för 200 miljoner kronor

LÄS MER:113 miljoner år gamla dinosauriespår upphittade i Texas

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS