Arkivbild. Nu ska världens med kompletta T-rex skalle gå under klubban på en auktion i New York, något som dinosaurie-experter ser kritiskt på.
Arkivbild. Nu ska världens med kompletta T-rex skalle gå under klubban på en auktion i New York, något som dinosaurie-experter ser kritiskt på. Bild: J. Scott Applewhite

T-rex huvud kan säljas för 200 miljoner kronor

Den som alltid önskat sig en riktigt iögonfallande prydnadsfigur att ha i hemmet får snart möjlighet att slå till. Nästa månad auktioneras skallen från en äkta tyrannosaurus rex ut, och prislappen väntas ligga på runt 200 miljoner kronor.
Men fossilauktionen möts av kritik bland dinosaurie-experterna.

ANNONS
|

Det är den mest kompletta T-rex skallen som någonsin hittats. Och nu kan skallen, som kallas för Maximus, bli en av de dyrbaraste fossilerna som någonsin sålts.

Under de första dagarna av 2023 ska det två meter höga och 90 kilo tunga huvudet auktioneras ut på Sothebys auktion i New York. Auktionshusets chef för vetenskap och populärkultur, Cassandra Hatton, säger i ett uttalande enligt CNN att det är ett ”oöverträffat ögonblick” att få sälja den ”extremt sällsynta” fossilen.

– Skallen har behållit mycket av sin ursprungliga form och egenskaper där även de minsta och ömtåligaste benen är intakta, med en extremt hög grad av vetenskaplig integritet, säger hon enligt CNN.

ANNONS

Maximus grävdes upp på privat mark i amerikanska South Dakota. Paleontologerna lyckades få ut skallen i nästintill perfekt skick, men resten av skelettet hade till stor del redan förstörts av erosion i marken.

– Utan det arbetet från de erfarna paleontologerna, som noggrant samlat in och bevarat skallen, hade även den eroderat och vetenskapen hade gått miste om den, säger Cassandra Hatton i uttalandet.

Prislappen för skallen tros hamna på någonstans runt 200 miljoner svenska kronor.

Fossilauktioner kritiseras av paleontologer

För bara en månad sedan var det exakt 25 år sedan den första dinosaurien auktionerades ut. Det var också en T-rex, som kallades för Sue, men då ett komplett skelett med både huvud och kropp.

Försäljningen år 1997 blev kontroversiell, då en del experter var oroade över att de dinosaurieexemplar som gick till privata samlingar skulle bli otillgängliga för framtida vetenskapliga studier.

Sedan dess har fossilauktioner omgärdats av global kritik. Tidigare i år sålde Sothebys auktionsverk ett gorgosaurus-skelett , en släkting till tyrannosaurus rex, för drygt 62 miljoner kronor, vilket oroade dinosaurieexperter. Det är den enda fossilen i sitt slag som någonsin erbjudits för privat ägande, då alla de andra kända exemplaren alla inrymda i museisamlingar.

– Det är lätt för mig som vetenskapsman att hävda att fossiler är viktiga för oss alla och att de verkligen borde hamna i ett offentligt förvar där de kan studeras och där allmänheten får möjlighet att lära sig och njuta av dem.

ANNONS

LÄS MER:Därför hade Tyrannosaurus pyttesmå armar

LÄS MER:T-rex kan ha varit petig med maten

LÄS MER:Kritik när skelett från T-rex går under klubban

ANNONS