Tyrannosaurus rexen Stan auktionerades ut i New York 2020. Nu går en artfrände under klubban i Hongkong.
Tyrannosaurus rexen Stan auktionerades ut i New York 2020. Nu går en artfrände under klubban i Hongkong. Bild: Mary Altaffer/AP/TT

Kritik när skelett från T-rex går under klubban

Har du rejäl takhöjd och några miljoner över?
I november auktioneras ett 4,6 meter högt och 12 meter långt Tyrannosaurus rex-skelett ut i Hongkong.

ANNONS
|

Dinosaurien Shen ställs för närvarande ut i Singapore under tre dagar innan han skeppas vidare norrut.

Det 1 400 kilo tunga skelettet, som består av runt 80 ben från en vuxen T-rex, blir det första av sin sort att gå under klubban i Asien. Auktionsfirmans förhoppning är att dinosaurien får stanna på kontinenten.

– Inga av de 20 T-rex som finns i världen ägs av en asiatisk institution eller en asiatisk samlare, säger en företrädare för auktionsfirman Christies avdelning i Asien och Stilla havs-området.

Skelettet kommer ursprungligen från en utgrävning i USA-delstaten Montana 2020. Shen tros att vara en T-rex-hane som levde för runt 67 miljoner år sedan.

ANNONS

Det är inte första gången en dinosaurie går under klubban. I juli auktionerades ett Gorgosaurus-skelett ut för 6,1 miljoner dollar i New York, och 2020 såldes en T-rex kallad Stan för 31,8 miljoner dollar.

Experter kritiserar dock handeln med dinosaurieskelett som de menar är skadlig för vetenskapen.

– Det är ledsamt att dinosaurier blir samlingsobjekt för oligarkklassen. Jag kan bara hoppas att den här flugan är över snart, säger paleontologen Steve Brusatte vid Edinburghs universitet.

ANNONS