När floden torkade ut gick det att hitta dinosauriespår som tros ha satts för 113 miljoner år sedan.
När floden torkade ut gick det att hitta dinosauriespår som tros ha satts för 113 miljoner år sedan. Bild: HANDOUT

113 miljoner år gamla dinosauriespår upphittade i Texas

I en nationalpark i Texas har 113 miljoner år gamla dinosauriespår har hittats efter att en sjö torkat ut. Acrocanthosaurus kunde bli 4,5 meter lång och väga sex ton.

ANNONS
|

Dinosauriespår, som man tror kan vara omkring 113 miljoner år gamla, har hittats i en nationalpark i Texas, vilket bland annat CNN rapporterat om.

Avtrycken har tidigare dolts av Paluxy-floden som rinner genom området, men på grund av den senaste tidens torka har vattnet nu försvunnit och spåren synliggjorts.

Spåren hittades i nationalparken Dinosaur Valley State Park, som ligger i drygt en timme utanför staden Dallas. Den amerikanska nationalparksmyndigheten har utsett parken till ett av USA:s naturliga landmärken på grund av att man hittat en mängd olika sorters dinosauriespår i parken.

Flera dinosauriespår i nationalparken

Det var runt hundra år sedan som man gjorde upptäckten att det fanns ett hundratal bevarade dinosauriespår i området, enligt Dinosaur State Valley Parks hemsida.

ANNONS

Parken menar att de historiska förutsättningarna vid strandlinjen varit perfekta för att kunna bevara de spår som dinosaurierna trampat fram i leran och som sedan förkalkats. Nationalparken öppnades 1972 och har arbetat för att bevara spåren sedan dess.

”De flesta spår som nyligen har upptäckts vid olika delar av floden i parken kommer från en Acrocanthosaurus. Det var en dinosaurie som i vuxen ålder kunde bli cirka 4,5 meter långa och väga över 6 ton”, skriver parkens talesperson Stephanie Salinas Garcia till CNN.

En bild av hur Acrocanthosaurus kan ha sett ut när den levde.
En bild av hur Acrocanthosaurus kan ha sett ut när den levde. Bild: Ralf Jürgen Kraft

En annan art som man hittat spår av i parken är Sauroposeidon, en långhalsad växtätande dinosaurie som kunde bli uppemot 20 meter lång, sex meter hög och väga mellan 40 till 60 ton.

Spåren kan snart begravas igen

Vissa av spåren i parken är synliga från stränderna eller i floden, medan andra endast går att se när vattennivån är tillräckligt låg – som med de nyfunna dinosauriespåren.

– Med tanke på att det enligt väderprognoserna ska börja regna förväntar vi oss att spåren som upptäckts under torkan snart kommer att begravas igen, säger Stephanie Salinas Garcia enligt NBC News.

– Dinosaur Valley State Park kommer att fortsätta att skydda dessa 113 miljoner år gamla spår, inte bara för nuvarande utan även för framtida generationer.

ANNONS

LÄS MER:Unik T-rex-släkting såld för 62 miljoner

LÄS MER:Dinosauriernas stjärthål nu äntligen beskrivet

LÄS MER:Unikt fynd av dinosaurieben i Skåne

LÄS MER:Så många Tyrannosaurus rex fanns det

ANNONS