FN fördömer Sri Lankas tvångskremeringar av covid-dödsoffer

Flera FN-experter uppmanar nu Sri Lanka att sluta bränna personer som har dött av covid-19. Experterna menar att tvångskremeringarna kränker både muslimers och flera av landets minoriteters tro. I ett fall ska en 20 dagar gammal bebis ha kremerats mot föräldrarnas vilja.

ANNONS
|

Under måndagen gick fyra experter från FN:s råd för mänskliga rättigheter ut med en uppmaning till Sri Lankas regering. Där bad de att man skulle sluta kremera alla som har dött i sviterna av covid-19.

”Vi uppmanar starkt att Sri Lankas regering stoppar tvångskremeringarna av kroppen när någon har dött av covid-19”, säger de.

Enligt experterna kränker den tvingande policyn både muslimers och flera av landets minoritetsgruppers trosuppfattningar.

”Att inte tillåta några andra alternativ än kremering när man hanterar kroppen efter att någon har dött av bekräftad eller misstänkt covid-19 är en kränkning mot mänskliga rättigheter”, säger experterna, som menar att det inte finns några bevis för att en jordbegravning av en död kropp skulle öka risken för smittspridning.

ANNONS

LÄS MER:Nu är gränsen mot Norge stängd

LÄS MER:Därför lär de flesta i Sverige erbjudas ett sämre coronavaccin

20 dagar gammal bebis kremerades

Det var i mars förra året som Sri Lankas ledning beslutade att alla covid-dödsfall skulle innebära en kremering av kroppen.

Sedan pandemins utbrott fram till i slutet av förra veckan ska det ha handlat om totalt 274 kroppar.

Förra månaden rasade muslimer på Sri Lanka efter att en 20 dagar gammal bebis hade kremerats, trots att familjen motsatte sig beslutet eftersom deras tro förbjuder dem att bränna sina döda, skriver BBC.

– Jag sa till dem att jag inte kan gå in i ett krematorium där de bränner mitt barn. Mina vänner och min familj frågade myndigheterna hur de kunde genomföra kremeringen utan att vi som föräldrar hade godkänt den, har barnets pappa Mohamed Fahim sagt till Al Jazeera.

Kremerats på felaktiga grunder

FN:s experter påpekar visserligen att Sri Lankas regering har beställt en utredning om alternativ för hur man ska hantera de döda kropparna, men säger också att man är orolig att landets ledare redan har avfärdat andra förslag.

”Åtgärder mot covid-19 måste respektera och skydda de dödas värdighet, deras kulturella och religiösa traditioner och deras familjer”, säger experterna, som menar att kropparna bränns så fort man har fått ett positivt covid-svar, utan att anhöriga får någon möjlighet att verifiera provsvaret.

ANNONS

”Det har skett flera kremeringar som har baserats på felaktig information om covid-provsvar”, säger experterna som även uppmanar Sri Lankas regering att kompensera för och ta ansvar för de kremeringar som har utförts av misstag.

LÄS MER:Gulnar vägrar jobba utan munskydd – kan få sparken

FN:s råd för mänskliga rättigheter

De fyra experterna, så kallade rapportörer, som citeras i artikeln har ansvar för frågor om religionsfrihet, minoritetsfrågor, rätten till allmänna sammankomster och rätten till god fysisk och psykisk hälsa.

De ingår i arbetsgrupper som tillhör FN:s råd för mänskliga rättigheter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS