Hennes sambo tillhör en riskgrupp och själv har Gulnar Kozhabekova en besvärlig form av astma som gör att hon är extra försiktig. Under våren tyckte hon ändå att det funkade bra att jobba. Det var färre barn än vanligt och de var ute i stort sett hela tiden.
Men så kom hösten, den andra smittvågen och hårdare restriktioner. Allt fler började tala om munskydd som ett sätt att bromsa smittspridningen och det kom också en rekommendation från såväl WHO som Kungliga vetenskapsakademin om att öka användningen.
– I började av hösten var jag tjänstledig och var hemma, men till slut behövde jag gå tillbaka till jobbet – och då ville jag använda munskydd. Redan då visste man ju att infektionen var luftburen, säger Gulnar Kozhabekova.
Fick inte vara kvar med munskydd
Hon gjorde ett första försök att gå till jobbet med munskydd i november. Hon fick nej av arbetsgivaren och saken ställdes aldrig på sin spets eftersom hon först blev sjuk och sedan valde att vara tjänstledig ett par veckor till.
Men efter nyår klarade hon sig inte längre utan lön och den 4 januari gick hon till jobbet. Med munskyddet på. Hon berättar att hon fick besked av sin chef att hon var tvungen att ta av sig munskyddet eller gå hem.
– Jag blev hemskickad och avstängd. Min chef säger att jag valde att gå hem – men vad hade jag för val?
Gulnar Kozhabekova har jobbat inom förskola och skola i Partille och Göteborg i 18 år. Sedan några år tillbaka jobbar hon på Förstamajgatans förskola i Kortedala. Hon är också gammal fritidspolitiker och satt tidigare i stadsdelsnämnden för Liberalerna i samma område.
Nu går hon hemma. Olovligt frånvarande, enligt arbetsgivaren. Hemskickad utan lön, enligt Gulnar Kozhabekova och Lärarförbundet som för hennes talan gentemot arbetsgivaren.
– Jag mår fruktansvärt dåligt av det här. Jag är den mest plikttrogna människa man kan tänka sig. Jag har aldrig ens varit sen till jobbet tidigare, säger hon.
Hotades med uppsägning
Redan i november hade arbetsgivaren ett så kallat medvetandegörande samtal med Gulnar Kozhabekova. I protokollet från mötet kan man läsa att arbetsgivaren inte kan acceptera att hon vill arbeta med munskydd. Det framgår också att man ser det som så allvarligt att det i förlängningen kan leda till uppsägning.
”Barn och medarbetare förväntas vara friska när de vistas på förskolan”, står det som förklaring till förbudet.
– Men det kan man ju inte veta: det finns asymptomatisk smitta. Man kan smitta innan man har symptom, säger Gulnar Kozhabekova.
Jerker Lundbäck, är rektor på Förstamajgatans förskola och Gulnar Kozhabekovas närmaste chef. Han säger han rättar sig efter det förskoleförvaltningen beslutat i frågan – alltså att man inte ska ha munskydd eller masker i förskolan.
– Inställningen är att barn och pedagoger ska vara friska när de vistas på förskolan. Vi har haft det väldigt strikt under ett år, vid minska tecken ska man vara hemma och det har fungerat bra.
Men nu vet man ju att man kan smitta utan att ha symptom?
– Jo, men det vi också vet är ju att barn inte är särskilt stor riskgrupp och inte personal heller. Vi har haft väldigt få fall på de förskolor jag är rektor för.
”Viktigt att man ser varandra”
Anledningen till att pedagogerna inte får ha munskydd är att förvaltningen menar att det hindrar dem från att utföra det pedagogiska arbetet.
– Det är så viktigt att barn och vuxna kan se varandra, säger Jerker Lundbäck.
Gulnar Kozhabekova har svårt att förstå det argumentet.
– Finns det vetenskapliga belägg för att man inte klarar av att göra pedagogiskt arbete med munskydd? Det finns presidenter som bestämmer över miljontals människor som pratar genom munskydd. Skulle jag då inte kunna läsa bok för barn, ge dem mat och leka med dem med munskydd? säger hon.
Jerker Lundbäck säger att man har stor respekt för viruset och att erfarenheterna från året som gått visar att man jobbat framgångsrikt. Få har varit sjuka och man har ändrat vissa rutiner efter hand. Till exempel låter man inte längre pedagoger från olika förskolor täcka upp för varandra, för att minska riskerna.
Inställningen till munskydd generellt har också förändrats under året, ni ser inget skäl att ompröva er inställning i den frågan också?
– Vi har haft få sjukdomsfall och jag tycker att det fungerar alldeles utmärkt som det är i dag, så jag kan inte se att det skulle minska antalet. Det skulle inte ändra någonting.
Driver på för mer skydd
I Arbetsmiljöverkets råd för hur man ska förhindra smittspridning på förskolan nämns munskydd som ett möjligt skydd i situationer som då ett barn blir sjukt med covidsymptom och behöver tas om hand i väntan på hämtning. Munskydd för det ändamålet finns redan i dag på Förstamajgatans förskola.
Från Lärarförbundets sida tycker man att det är otillräckligt och just nu ligger man på för att det ska finnas skyddsutrustning tillgängligt i skola och förskola, för alla medarbetare som vill använda det även i andra situationer.
– Många av våra medlemmar är otroligt oroliga och i dokument säger också arbetsgivaren att man ska se till våra medlemmars oro, säger huvudskyddsombudet Johanna Pålsson.
Hon har företrätt Gulnar Kozhabekova i de förhandlingar med arbetsgivaren som efter två förhandlingstillfällen avslutades i oenighet, och där arbetsgivaren menar att Gulnar Kozhabekovas frånvaro från arbetsplatsen är olovlig.
– Vi är inte av samma syn. Vi anser inte att arbetsgivaren gjort alla de anpassningar som skulle gå att göra, utifrån arbetsmiljölagen. Och vi får inget konkret svar på vägen framåt, utan bara att hon är välkommen tillbaka till förskolan, utan munskydd. Så nu ligger bollen hos arbetsgivaren, säger Johanna Pålsson.
Hur ser ni på sakfrågan – alltså om det går att jobba i munskydd?
– Jag har jobbat 30 år i förskolan och jag håller med om att mimik är en viktig faktor när man samspelar med små barn. Men är den avgörande för att man ska kunna utföra sitt pedagogiska arbete? Det är inte prövat.
Efter det att förhandlingar avslutats fick Gulnar Kozhabekova ett brev där arbetsgivaren skriver att hon genom sin frånvaro bryter mot anställningsavtalet, något som kan vara skäl för uppsägning.
LÄS MER:Förskolepersonal i Göteborg kan få munskydd och visir
LÄS MER:Försenade leveranser påverkar Göteborgsregionens vaccinplan