Gräns mellan Sverige och Norge är stängd på grund av corona.
Riksgränsen mellan Sverige och Norge på riksväg 70. Nu är gränsen stängd. Bild: Pontus Lundahl/TT

Nu är gränsen mot Norge stängd

I natt trädde gränsstoppet mot Norge i kraft och gränspolisen har avvisat personer som velat ta sig in i Sverige.
– Flera av dem som fått vända har velat ta sig vidare genom Sverige, det är inte tillåtet, säger Mikael Holmgren vid gränspolisen. Bakgrunden är det muterade coronaviruset.

ANNONS
|

Det var på ett extra regeringssammanträde på söndagen som Sveriges regering tog beslut om ett inreseförbud från Norge till Sverige. Det är första gången sedan andra världskriget som det händer.

Bakgrunden är att man vill försöka stoppa den muterade virusvarianten som sprids i Norge från att spridas även i Sverige. Samtidigt fanns en oro att de stora nedstängningarna i Oslo, av bland annat butiker och köpcentrum, skulle innebära att fler norrmän åker över gränsen.

Personal har mobiliserats och gränspolisen har varit på plats vid den norska gränsen sedan midnatt, när gränsen till Norge stängdes.

– Några har fått vända, flera av dem som fått vända har velat ta sig vidare genom Sverige, det är inte tillåtet, säger Mikael Holmgren vid gränspolisen, säger Mikael Holmgren vid gränspolisen.

ANNONS

Lugn natt

Han berättar att avvisningarna har gått lugnt till.

– Det är inte så dramatiskt. Man blir upplyst om reglerna som gäller. Det är inga konstigheter.

Samtidigt har trafiken under natten varit relativt lugn. Mikael Holmgren säger att det generellt brukar vara mindre trafik just på söndagar.

Han säger att gränspolisen gör sitt bästa för att förhindra smittspridning. Han tror också att de allra flesta kommer att avstå från att försöka resa in, att de är medvetna om situationen och förstår bakgrunden till inreseförbudet.

LÄS MER:Gränsen mot Norge stängs

LÄS MER:Uppgifter: Oslo väntas stänga ner

Han säger att de jobbat på att täppa till längs den 160 mil långa gränsen.

Gränsen är lång. Kan ni hålla koll överallt?

– Gränskontrollen ska utföras vid vissa ställen. Vissa av de befintliga småvägarna är redan stängda från Norges sida. Vi har planer på att göra detsamma, säger Mikael Holmgren.

Går det att ta sig förbi om man anstränger sig tillräckligt mycket?

– Nej, det är inte tanken. Sedan kan jag ju inte svära på att det inte går.

Inreseförbud förlängs

Mikael Holmgren säger att det i sammanhanget är ett litet bekymmer att inte kunna åka till Sverige och handla och tror att människor är med på läget.

– Jag kan förstå att själva vardagslivet kan bli ganska krångligt för dem som bor nära gränsen och jobbar på andra sidan.

ANNONS

Inreseförbudet gäller fram till den 14 februari, i ett första skede. Nya rekommendationer gällande de som nyligen rest in i Sverige från Norge, gäller också. Inresande ska stanna hemma i minst sju dagar, testa sig så snart som möjligt och göra ytterligare ett test efter fem dagar.

På söndagen stod det också klart att inreseförbuden från Danmark och Storbritannien förlängs.

LÄS MER:Gränspolisen: Går inte att bevaka alla vägar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS