Premiärminister Boris Johnsson mitt i stormen. Han vägrar avgå, men festerna på 10 Downing Street kan kosta honom jobbet,
Premiärminister Boris Johnsson mitt i stormen. Han vägrar avgå, men festerna på 10 Downing Street kan kosta honom jobbet, Bild: Kirsty Wigglesworth

Festen är inte över för Boris Johnson – ännu

Boris Johnson värjde sig i underhuset mot nya avgångskrav. Han hade stöd i de egna bänkarna. Men om det räcker hänger på rapporten om festerna – och polisens granskning.

ANNONS
|

Tjänstemannautredningen om ”partygate”, en rad tillställningar med alkohol på 10 Downing Street under pandemin, skulle vara klar till frågestunden med premiärministern på onsdagen. Det var den inte, men präglade den verbala holmgången mellan Boris Johnson och oppositionen. Temperaturen steg ytterligare av att även polisen gör en egen granskning.

Labours partiledare Keir Starmer slog an tonen och framhöll att ministrar måste avgå om de medvetet vilseleder parlamentet.

– Tror premiärministern att detta gäller honom? frågade han.

– Naturligtvis, svarade Boris Johnson, men kunde inte kommentera pågående utredningar. Han betonade istället att han är fokuserad på återhämtning av ekonomin och jobben, och att han kommer att presentera nya riktlinjer under torsdagen.

ANNONS

”Gäller reglerna även för premiärministern?”

Keir Starmer upprepade frågan om han kommer att avgå mot bakgrund av att Johnson den 1 december sagt i kammaren att 10 Downing Street följer koden för hur ministrar ska uppträda och erkänner att reglerna även gäller för premiärministern.

Johnson kontrade med att Starmer har varit "obevekligt opportunistisk under hela pandemin" och "flip-floppat från den ena sidan till den andra". Han anklagade Labour-ledaren för "okunnighet" i andra viktiga frågor, som krisen i Ukraina.

– Vad som pågår i det här landets kabinett är att den brittiska regeringen för samman västvärlden för att ha det tuffaste möjliga sanktionspaketet för att avskräcka president Putin från en hänsynslös och katastrofal invasion, sade han.

Det var oroligt och skrikigt i salen och talmannen Lindsay Hoyle bad alla ”att låta människorna där ute, som har utfört sina plikter, höra vad som sägs på båda sidor. Låt oss visa den respekt som våra väljare förtjänar”. Han tillade strängt:

– Nästa person som hindrar mig från att höra kommer inte att fortsätta i den här debatten.

Starmer tog upp den väntade rapporten av Sue Gray, en erfaren utredare av etiska frågor i brittisk politik, och undrade om Johnson tänker hålla sitt löfte om att offentliggöra innehållet i sin helhet. Han svarade att vi måste lämna rapporten till den oberoende utredaren, men självklart skulle han stå vid sitt ord.

ANNONS

– Men under tiden vill folk höra om vad regeringen kommer att göra för att ta itu med åtgärder som är viktiga för oss alla, inklusive att ta itu med levnadskostnaderna, hjälpa till med stigande bränslekostnader och sänka skatten för människor på allmän kredit, sade premiärministern.

”Ett skamligt spektakel”

Keir Starmer hängde kvar vid polisutredningen. Allmänheten har bestämt sig och premiärministern är inte lämplig för jobbet, hävdade han. Sin sista fråga inledde han med att det är ett skamligt spektakel att Storbritanniens ledare är föremål för en polisutredning.

– Är inte detta en premiärminister och regering som inte har visat något annat än förakt för den anständighet, ärlighet och respekt som definierar detta land? undrade han.

Boris Johnson svarade "nej" och tillade att han och hans regering "älskar det här landet".

Ledaren för de skotska nationalisterna SNP Ian Blackford sade att det enda sättet att återställa allmänhetens förtroende är att premiärministern går.

– Vi har en premiärminister som utreds av polis för att ha brutit mot sina egna regler. Visa premiärministern dörren! dundrade han.

Polisutredningen är utan motstycke och varje ögonblick som Boris Johnson sitter kvar på kontoret "drar ut plågan för familjer" som följt covid-reglerna under pandemin, sade Ian Blackford. Johnson svarade att han inte har för avsikt att avgå.

ANNONS

”Det är vad mina väljare tycker”

Labours ledamot av parlamentet Labours Lloyd Russell-Moyle stämde in i kritiken med att syfta på en omskriven födelsedagsfest hos premiärministern:

– Precis som den galne hattmakaren behövde han inte ursäkten av en födelsedag för att ha fester. Han tillade:

– Jag skulle föredra att ledas av en advokat framför en lögnare, kommer han att avgå?

Talmannen bad honom att dra tillbaka kommentaren. Det gjorde han, men förklarade: Det vad mina väljare tycker, inte jag.

Boris Johnson red ut stormen, men bara tillfälligt.

LÄS MER:Polisen utreder skandalfesterna i London

LÄS MER:Uppgifter om fler fester i Boris Johnsons ”partygate”

LÄS MER:Johnsons värsta kris – ”partygate” kan bli hans fall

LÄS MER: Johnsons värsta kris – ”partygate” kan bli hans fall

ANNONS