Premiärminister Boris Johnson ska själv ha deltagit på två av festerna, som nu utreds av polisen.
Premiärminister Boris Johnson ska själv ha deltagit på två av festerna, som nu utreds av polisen. Bild: Tolga Akmen

Polisen utreder skandalfesterna i London

Flera fester som hållits i London när Storbritannien stängde ner under pandemin kommer nu utredas av polisen, rapporterar brittiska Sky News. Det grundar sig i potentiella brott som strider mot landets regler under pandemin. Premiärminister Boris Johnson ska själv ha deltagit på två av festerna.

ANNONS
|

Utredningen ska enligt uppgift beröra ”ett antal händelser” som inträffat på Downing Street och Whitehall i London angående potentiella brott mot reglerna som gällt under pandemins gång.

– Jag kan bekräfta att Met (The Metropolitan Police) nu undersöker ett antal händelser som ägde rum på Downing Street och Whitehall under de senaste två åren i samband med potentiella brott mot covid-19-reglerna, säger poliskommissarie Cressida Dick till London Assembly.

Hon säger även att beslutet kring utredningen togs som ett resultat av information som framkommit samt genom hennes tjänstemäns egen bedömning.

LÄS MER:Uppgifter om fler fester i Boris Johnsons ”partygate”

Premiärministern har själv deltagit

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har under de senaste veckorna fått utstå kritik för att ha gått emot landets coronarestriktioner.

ANNONS

I det senaste avslöjandet har premiärministern erkänt att han hade ett födelsedagsfirande på Downing Street under landets första nedstängning 2020.

Enligt TT fick max sex personer samlas under perioden, men under Boris Johnson överraskningsfest, som arrangerats av hans fru, ska upp till 30 gäster närvarat på regeringskansliet.

LÄS MER:Ny uppgift: Johnson firades på kalas

Premiärministern har vid ett tidigare tillfälle erkänt att han deltog i ytterligare en sammankomst på Downing Street i maj samma år. Då ska det ha rört sig om en trädgårdsfest, där gäster ska ha uppmanats till att ta med sin egen sprit.

Men nu hävdar Boris Johnson att han trodde att det var en arbetssammankomst, och att ”ingen sa till mig” att det stred mot reglerna.

Boris Johnson står nu inför uppmaningar att avgå från oppositionspartier samt några av hans egna parlamentsledamöter. Samtidigt har anklagelserna lett till krav på premiärministerns avgång bland upprörda britter.

LÄS MER:De kan ta över om Johnson avgår

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS