Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brittiske premiärministern Boris Johnson fick hård kritik med krav på sin avgång i underhuset på onsdagen. Han bad om ursäkt och ångrade sig men frågan är det räcker för att ta sig ur den senaste turen i en skandal som kallas ”partygate” och fortfarande kan ge honom svår baksmälla, skriver GP:s Jan Höglund. Bild: AP/Montage GP
Brittiske premiärministern Boris Johnson fick hård kritik med krav på sin avgång i underhuset på onsdagen. Han bad om ursäkt och ångrade sig men frågan är det räcker för att ta sig ur den senaste turen i en skandal som kallas ”partygate” och fortfarande kan ge honom svår baksmälla, skriver GP:s Jan Höglund. Bild: AP/Montage GP

Jan Höglund: Johnsons värsta kris – ”partygate” kan bli hans fall

– Festen är över, sa oppositionsledaren Keir Starmer och uppmanade – som en av många röster i ett kokande underhus – premiärministern att avgå. ”Partygate” är Boris Johnsons värsta kris och kan bli hans fall.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Frågestunden på onsdagen var en av de mest dramatiska på länge, vilket inte säger lite om det brittiska underhuset. Efter ännu ett avslöjande om fester med alkohol på 10 Downing Street under pandemin och i brott mot restriktionerna börjar tålamodet uppenbarligen tryta både hos allmänheten och i politiken med den konservative och vidlyftige premiärministerns ledarskap.

Den senaste turen i vad som kallas ”partygate” exploderade med ITV News avslöjande av ett mejl från Martin Reynolds, Johnsons nära medarbetare. Det bjöd in över 100 personer till fest i premiärministerns residenset den 20 maj förra året.

"Ni är välkomna från klockan 18, ta med egen sprit!" stod det.

Var ångerfull men avgår inte – ännu

I underhusets frågestund, snarare en anklagelseakt, bad Boris Johnson upprepade gånger om ursäkt, uttryckte ånger och var märkbart nedstämd och skakad inför reaktionerna i de grönklädda bänkarna, underblåsta av en storm i brittiska media.

Ledaren för Labour Keir Starmer kallade det ett "patetiskt skådespel av en man som har kört av vägen". Han riktade blicken mot premiärministern och sa, med det formella tilltal som är sedvänja i lokalen som ett kontrast till de bångstyriga och högljudda ledamöternas burop:

– Ska han inte göra det anständiga att göra, avgå? Festen är över, premiärministern, sa han.

Boris Johnson förstod kravet, men vädjade till sina kritiker om att invänta en tjänstemannautredning som ska vara klar ”så snabbt som möjligt”. Han trodde, sa han, att det hade varit ett arbetsevent och förenligt med det regelverket som polis i övriga samhället, på regeringens inrådan, övervakade stängt med påföljder om det inte efterlevdes.

– Jag ångrar det, tar ansvaret för det och ber om ursäkt. Jag accepterar att vi skulle ha gjort annorlunda, sa Johnson.

För det skotska nationalistpartiets ledare i underhuset, Ian Blackford, var tillförliten slut, sa han. Han manade de folkvalda kollegerna att ”flytta den oduglige premiärministern”. Han hade kontaktats av en krigsveteran vars pappa nyligen avlidit.

– Hans far dog utan sina nära och kära omkring sig – eftersom de följde reglerna. Som tidigare soldat följde han reglerna.

– Men premiärministern har struntat i dem. Medan allmänheten lidit har han festat med mat och dryck bakom residensets höga väggar. Ska han göra det enda rätta och avgå – eller ska hans partikamrater inom Tories visa honom var utgången är?

Labourledaren Keir Starmer talar under utfrågningen av premiärminister Boris Johnson i det brittiska underhuset. Bild: AP
Labourledaren Keir Starmer talar under utfrågningen av premiärminister Boris Johnson i det brittiska underhuset. Bild: AP

En ledamot från Nordirland kände sig förrådd.

Partivän: premiärministerns ursäkt uppriktig

Den konservative parlamentsledamoten Christopher Chope beskriv dock premiärministerns ursäkt som "verkligt uppriktig".

– Jag tycker att premiärministern visade ånger och insåg att han hade gjort fel genom att inte ingripa vid den tidpunkten, säger han till BBC.

– Jag tror att när någon ber om ursäkt så accepterar rimliga människor ursäkten – uppenbarligen med förbehållet att detta fortsätter eftersom det pågår en utredning.

Christopher Chope känner, säger han, en monumental lättnad för sig själv och många andra kollegor eftersom de inte trodde att Johnson skulle kunna fortsätta om han inte bekräftade att han deltog i festen eller inte.

Chope tillägger dock att det är en besvikelse att premiärministern har fastnat i "etablissemangets arrogans", med tjänstemän och ministrar på toppen som känner att de kan bete sig på ett annat sätt än vanliga människor.

Politiska och rättsliga efterspelet oklart

Det är oklart om det blir ett rättsligt efterspel till festen. Det gäller också Johnsons politiska framtid. Han är van vid att skaka av sig det mesta och gå vidare som om ingenting hänt. Men i pandemin, följderna av brexit och bråk med EU om Nordirland och fiskerättigheter och säkerhetspolitisk kris i Europa, är utmaningarna stora i politisk motvind.

Omkring sex av tio vuxna i Storbritannien tycker att Johnson borde avgå, visar en opinionsundersökning från Savanta ComRes enligt euractiv.com.

Över 60 procent av de tillfrågade sa att de nya uppgifterna är ett värre förtroendebrott än avslöjandena om att Johnsons personal höll en julfest i december 2020 när regeringen också hade förbjudit dessa.

Frågan är hur många britter som godtar hans ursäkt på onsdagen. ”Partygate” kan fortfarande ge honom svår baksmälla.

LÄS MER: Johnson om "partygate": Trodde det var jobb

LÄS MER: Boris Johnson till antivaxxare: Rappakalja!

LÄS MER: Många britter missnöjda med brexit