FBI varnar: Fara för sikh-ledares liv efter kanadensiskt mord

Sedan Kanada anklagade Indiens regering för att ligga bakom mordet på en framstående sikhisk aktivist har relationen mellan de två länderna blivit allt mer spänd. Nu har USA varnat minst tre sikhiska profiler i landet för mordhot.

ANNONS
|

I somras sköts den sikhiska Hardeep Singh Nijjar ihjäl utanför ett tempel i en förort i Vancouver. Förra veckan anklagade Kanadas premiärminister Justin Trudeau Indiens regering för att ligga bakom mordet, något som även stärkts av amerikanska underrättelsekällor.

Indien har reagerat kraftigt på anklagelserna och har kallat dem för ”absurda”. Men i svallvågorna rapporteras det nu att hotbilden mot sikher stärkts, både i Kanada, Indien och i andra länder. The Guardian rapporterar nu att minst tre framstående sikhiska profiler i USA varnats om att det finns en hotbild mot dem.

En 69-årig amerikansk medborgare vid namn Pritpal Singh som har en framstående roll som samordnare för en sikhisk grupp i USA har bekräftat till The Guardian att han och två andra medarbetare kontaktats av amerikanska FBI, som sagt att det funnits ett hot mot deras liv.

ANNONS

– Den här sortens hot mot amerikaner är en form av transnationellt förtryck från den indiska regeringen, säger Pritpal Singh till The Guardian.

– Transnationellt förtryck hotar inte bara individer men underminerar våra demokratiska institutioner, inskränker på individuella rättigheter och friheter och utmanar USA:s nationella säkerhet och suveränitet.

FBI har även varnat en 70-årig journalist som är baserad i New York, som säger att han underrättades redan den 22 juni om att det fanns en hotbild mot honom.

– Det var en varning. De sa res inte, håll dig bara säker, säger han till The Guardian.

Det här har hänt

I Indien finns en separatiströrelse som kallar sig Khalistani och som återupplivat en kamp för delstaten Punjabs självständighet. Under de senaste månaderna har förföljelsen och gripanden av Khalistani-militanter och sympatisörer ökat i Indien, och sikhiska grupper har anklagat den indiska regeringen för att slå mot oliktänkande även utanför landet.

Kanada har den största populationen av sikher utanför den indiska delstaten Punjab och runt 770 000 människor som utövar religionen sikhism i Kanada, visar en undersökning från 2021.

Enligt Trudeau är det "trovärdiga" uppgifter om att indiska agenter haft en roll i mordet som nu utreds. I samband med nyheten utvisade Kanada en indisk diplomat ur landet och de har nyligen även brutit förhandlingarna om ett frihandelsavtal med Indien.

ANNONS

– Om någon utländsk regering skulle vara inblandad i mordet på en kanadensisk medborgare på kanadensisk mark är det en oacceptabel kränkning av vår suveränitet, säger Trudeau.

Utrikesdepartementet i Indien sa i ett uttalande att ”ogrundade anklagelser” bara tar bort fokus från ”khalistanska terrorister och extremister som har fått skydd i Kanada.”

Hardeep Singh Nijjar, som sköts ihjäl utanför ett tempel i en förort i Vancouver i juni, var en framstående röst inom sikhismen i Kanada. Han var även en förespråkare av ett självständigt Khalistan, sikhernas namn på ett "rent" Punjab, styrt enligt sikhernas religiösa lagar.

Indien har anklagat Nijjar för att ha utfört terroristattacker i Indien, något som han själv förnekat.

LÄS MER:Indien pausar visum till kanadensare efter anklagelser

LÄS MER:Indien om kanadensiska mordanklagelsen: ”Absurt”

LÄS MER:Ursäkt efter hyllning av naziveteran

ANNONS