Enligt Kanadas premiärminister Justin Trudeau utreder man nu "trovärdiga" uppgifter om att indiska agenter haft en roll i mordet på den sikhiska ledaren Hardeep Singh Nijjar. Det har fått Indien att reagera och nu pausas alla visumtjänster.
Enligt Kanadas premiärminister Justin Trudeau utreder man nu "trovärdiga" uppgifter om att indiska agenter haft en roll i mordet på den sikhiska ledaren Hardeep Singh Nijjar. Det har fått Indien att reagera och nu pausas alla visumtjänster. Bild: Mary Altaffer

Indien pausar visum till kanadensare efter anklagelser

Indien har reagerat kraftigt på kanadensiska anklagelser om att de skulle ligga bakom ett mord på en sikhisk ledare i Vancouver. Nu har Indien pausat sina visumtjänster till kanadensiska medborgare.

ANNONS
|

I somras sköts den sikhiska Hardeep Singh Nijjar ihjäl utanför ett tempel i en förort i Vancouver. På måndagen anklagade Kanadas premiärminister Justin Trudeau Indien för att ligga bakom mordet.

Indien har reagerat på anklagelserna och kallat dem för ”absurda”, viket Reuters rapporterat. Utrikesdepartementet i Indien sa i ett uttalande att ”ogrundade anklagelser” bara tar bort fokus från ”khalistanska terrorister och extremister som har fått skydd i Kanada.”

På onsdagen kom nyheten om att de indiska visumtjänsterna för kanadensiska medborgare nu pausas på grund av ”operativa anledningar”.

Indiens utrikesministerium har inte velat kommentera händelsen till BBC.

ANNONS

”En oacceptabel kränkning av vår suveränitet”

Kanada har den största populationen av sikher utanför den indiska delstaten Punjab och runt 770 000 människor utövar religionen sikhism i Kanada enligt en undersökning från 2021.

Enligt Trudeau är det "trovärdiga" uppgifter om att indiska agenter haft en roll i händelsen som nu utreds. I samband med nyheten utvisade Kanada en indisk diplomat ur landet och de har nyligen även brutit förhandlingarna om ett frihandelsavtal med Indien.

– Om någon utländsk regering skulle vara inblandad i mordet på en kanadensisk medborgare på kanadensisk mark är det en oacceptabel kränkning av vår suveränitet, säger Trudeau.

Trudeau har även uppmanat den indiska regeringen att samarbeta i utredningen för att klara upp mordet.

Hardeep Singh Nijjar var en framstående röst inom sikhismen i Kanada. Han var även en förespråkare av ett självständigt Khalistan, sikhernas namn på ett "rent" Punjab, styrt enligt sikhernas religiösa lagar.

Indien har anklagat Nijjar för att ha utfört terroristattacker i Indien, något som han själv förnekat.

LÄS MER:Indien om kanadensiska mordanklagelsen: ”Absurt”

LÄS MER:Trudeau anklagar Indien för mord på exilledare

LÄS MER:Indisk skola stängs – lärare uppmanade elever att slå klasskompis

ANNONS