Indien om kanadensiska mordanklagelsen: ”Absurt”

Kanada har anklagat Indien för att ligga bakom ett mord på en sikhisk ledare i Vancouver. Nu reagerar Indien kraftigt på premiärminister Justin Trudeaus uttalanden. Indiska utrikesdepartementet kallar anklagelsen ”absurd.”

ANNONS
|

Relationerna mellan Indien och Kanada har fått sig en rejäl törn. Detta efter att Kanadas premiärminister Justin Trudeau under måndagen anklagade Indien för att ligga bakom ett mord som ägt rum på kanadensisk mark.

Det ska röra sig om mordet på Hardeep Singh Nijjar som sköts till döds i juni utanför ett sikhiskt tempel stadsdelen Surrey i Vancouver. Den sikhiska ledaren levde sedan en tid i exil i landet.

– Om någon utländsk regering skulle vara inblandad i mordet på en kanadensisk medborgare på kanadensisk mark är det en oacceptabel kränkning av vår suveränitet, säger Trudeau.

Indiska myndigheter har tidigare anklagat Hardeep Singh Nijjar för att ha utfört terrorattacker i Indien, något som den nu mördade mannen nekat till.

ANNONS

I samband med de ”trovärdiga uppgifter” om Indiens inblandning som Kanada fått ta del av har man även sparkat ut en indisk diplomat från landet.

”Terrorister får skydd av Kanada”

Nu har Indien reagerat på de kanadensiska anklagelserna. I ett uttalande uppger det indiska utrikesdepartementet att anklagelserna är ”absurda”, rapporterar Reuters.

I stället uppmanar Indien Kanada att ta tydliga steg för att minska ”anti-indiska” element från att agera i landet.

Utrikesdepartementet i Indien säger vidare att ”ogrundade anklagelser” bara tar bort fokus från ”khalistanska terrorister och extremister som har fått skydd i Kanada.”

Hardeep Singh Nijjar var en framstående röst inom sikhismen i Kanada. Han var även en förespråkare av ett självständigt Khalistan, sikhernas namn på ett "rent" Punjab, styrt enligt sikhernas religiösa lagar.

Kanada har den största populationen av sikher utanför den indiska delstaten Punjab och runt 770 000 människor utövar religionen sikhism i Kanada enligt en undersökning från 2021.

LÄS MER:Indien: Samkönade äktenskap ”elitistiska”

LÄS MER:Kanada förbjuder djurförsök för kosmetiska produkter

LÄS MER:Trudeau anklagar Indien för mord på exilledare

ANNONS