Ett dygn efter de ukrainska översvämningarna

Upp emot 42 000 människor hotas av vattenmassorna efter dammexplosionen i södra Ukraina. Nu står hundratusentals människor utan dricksvatten och satellitbilder visar på hur stor förödelsen är.

ANNONS
|

Över ett dygn har gått sedan Kachovka-dammen i södra Ukraina exploderade. Förödelserna från vattnets framfart blir mer och mer påtaglig och enligt ukrainska källor kommer översvämningarna under onsdagen att nå sin högsta nivå. Omkring 42 000 personer och 80 samhällen tros vara hotade av översvämningarna på båda sidor av floden Dnepr enligt uppgifter från FN. Bussar, tåg och privata fordon har satts in för att evakuera människor och föra dem i säkerhet, rapporterar The Guardian. Enligt BBC ska folk ha spenderat natten uppe på tak eller i träd för att komma undan vattnet.

Satellitbilder tagna under tisdagseftermiddagen visar på hur vattnets framfart har drabbat området i närheten av dammen. På bilderna syns översvämmade hus och byggnader i flera städer och byar. Vissa av dem har endast taket ovanför vattenytan. Bilderna som är tagna av Maxar Technologies ska täcka ett område på över 2 500 kvadratkilometer och visar på hur stor förstörelsen är.

ANNONS

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skriver på Telegram att hundratusentals människor inte har normal tillgång till dricksvatten efter att dammen kollapsat. Han hävdar också att det är Ryssland som avsiktligt förstört dammen.

”Ryska terrorister har återigen bevisat att de är ett hot mot allt levande. Förstörelsen av en av de största vattenreservoarerna i Ukraina är absolut avsiktlig. Minst hundratusen människor bodde i dessa områden före den ryska invasionen. Åtminstone tiotusentals finns kvar” skriver han.

Hjälparbetare attackerades

Det var under tisdagsmorgonen dämmet i kraftverksdammen Kachovka i Cherson-regionen Ukraina rämnade. Vattenmassorna försade igenom dammväggarna och videoklipp visade hur tidigare nergrävda minor sköljdes upp och detonerade.

Men det är oklart vad det är som orsakade kollapsen. Ukraina anklagar Ryssland för att ligga bakom explosionen som gjorde att dammen svämmade över. Ryssland nekar i sin tur till anklagelserna och påstår att det är Ukraina står som ansvariga.

Kachovka-dammen har varit under rysk kontroll sedan invasionen inleddes och Ukrainas president menar att det hade varit omöjligt för Ukraina att attackera eller förstöra dammen. Samtidigt rapporterar The Guardian om att räddningsarbetare på den ukrainska sidan av Dnepr-floden behövt arbeta samtidigt som de attackerats av ryska trupper.

– Det största problemet är inte vattnet just nu. Det är ryssarna på andra sidan floden som attackerar oss med artilleri, säger Andrew Negrych, som koordinerar hjälparbetet på plats för den amerikanska hjälporganisationen Global Empowerment Mission, till The Guardian.

ANNONS

LÄS MER:Kachovka-dammen förstörd – tusentals tvingas fly undan vattenmassorna

LÄS MER:Göteborgsföretagets modell över dammbrottet sprids över världen

LÄS MER:Se bilderna på förödelsen efter dammkollapsen

ANNONS