Efter dödliga skredet – nu rasar debatt om svartbyggen i Italien

Den italienska ön Ischia har fortfarande inte hämtat sig från ett massivt jordskred som dödade flera människor i slutet av november.
I skredets kölvatten har en hetsig debatt uppstått om svartbyggen, samtidigt som ungdomar på ön fortsätter att kämpa med rasmassorna.
– Vi ville göra något för att hjälpa vårat land, säger 15-åringen Guiseppe.

ANNONS
|

Natten till den 26 november överraskades den italienska ön Ischia utanför Neapel av ett stort jordskred som sträckte sig från berget Epomeo ner till havet. På sin väg mot vattnet drog raset med sig allt: hus, affärer, bilar och människor. Flera människor dog i skredet och dödssiffran ligger för tillfället på 12, rapporterar The Local. Samhället Casamicciola drabbades värst. En boende i området berättar för GP:s reporter på plats att det började regna kraftigt vid midnatt den 26 november.

– Vid tre på morgonen hörde jag en stor smäll, ett ljud som påminde om en bilolycka. Jorden började röra på sig och efter några timmar inträffade ett till jordskred, säger Ischia-bon.

ANNONS

Det nationella forskningsinstitutet för geohydrologiskt skydd, CNR-IRPI, mätte senare upp att det hade regnat 126 millimeter mellan midnatt och klockan sex på morgonen den 26 november. En mängd som inte mätts upp på så kort tid på över 20 år. Som mest regnade det 51,6 millimeter i timmen i Forio på Ischia under natten. Och det var där och vid berget Epomeo som jordskredet drog igång. Sedan drog skredet ner mot bebyggelsen i Casamicciola för att till slut stanna upp vid ortens hamn. En stor räddningsinsats drogs igång och poliser, räddningstjänst och civil räddningspersonal fick sättas in från stora delar av Italien. Flera grävmaskiner och helikoptrar har använts för att få bort rasmassorna.

Olagliga byggen upprör

Guvernören i provinsen Campania, Vincenzo de Luca, har bett om att nödtillstånd skulle utlysas i området. Italiens nytillsatta premiärminister Giorgia Meloni har genom ett snabbt tillsatt ministerråd fått fram två miljoner euro, nästan 22 miljoner kronor, för att kunna återuppbygga områden som påverkats av jordskredet och hjälpa boende på Ischia.

Men i samband med jordskredet höjs nu kritiska röster att skadorna blev ännu större än nödvändigt på grund av de utbredda svartbyggena som har ägt rum i Casamicciola. Det har fått en debatt att rasa i jordskredets kölvatten, där flera italienare menar att de omfattande skadorna inte har med de olagliga byggena att göra.

ANNONS

I radiokanalen RTL kommenterar Gilberto Pinchetto Fratin, miljö- och energiskyddsminister debatten:

– Det räcker inte att fängsla borgmästaren och alla de som lät saker och ting ske som nu har skett. Jag skulle konfiskera allt det som är skadligt, säger han.

– Katastrofen hade kunnat undvikas om de inte hade byggt (byggnader) på flodbädden och om säkerhetsåtgärder hade genomförts, säger han.

Motreaktioner

Enligt civilskyddsminister Nello Musumeci har skredet på Ischia nu gjort italienarna uppmärksamma på fenomenet med illegala byggnader och hur mycket skada de kan innebära när naturkatastrofer inträffar. Boende i Casamicciola håller dock inte med honom. Många tycker att det är olämpligt att tala om illegala byggnader.

– De som bor i husen som är nära berget Epomeo betalar skatt. Varför fortsätter man att säga att de är skadliga som bor där? undrar en man i Casamicciola samtidigt som han tittar på grävmaskinerna som arbetar med skredet i hamnen.

– Den här ön, som är känd i hela världen, förtjänar mer åtgärder som kan förhindra extrema naturfenomen.

En man bredvid avbryter honom.

– De kommande dagarna kommer politikerna att gå igenom Casamicciolas gator men nu vore det bättre att hålla tyst för att respektera dem som har förlorat familjemedlemmar i skredet, säger han.

ANNONS

Parisio Iacono bor också i Casamicciola. Han stämmer in i kritiken och menar att även om husen som byggts är illegala har det inget att göra med förstörelsen efter skredet. En förstörelse som inte bara påverkade byggnaderna.

– Skredet drog med sig massor av träd som inte hade blivit fällda. Sedan fortsatte det in över grönsaksodlingar, vinodlingar och betesmarker. Vad är det vi ska kritisera? Naturen? frågar han sig.

Hjälpande ungdomar

Samtidigt som debatten rasar om vad som orsakat skredet på Ischia och förstörelsen efteråt finns det italienare som jobbar i det tysta för att försöka återupprätta det drabbade samhället på ön så fort som möjligt. Hundratals unga gräver bort lera från gatorna. De jobbar i grupp och både män och kvinnor hjälper till. Tidigare gick de i skolan men nu har de bytt ut sina ryggsäckar mot spadar.

Varje dag samlas de på morgonen på gatan Calerio i de övre delarna av Casamicciola, som anses ha varit epicentrum för själva skredet. Därifrån arbetar de för att frigöra dörrar till hem och affärer som blockerats av leran. Samtidigt grävs det fram rester av trasiga liv som nu gått förlorade. Det kan vara allt från kaffebryggare, leksaker och kuddar.

På vägen mot hamnen syns flera tonåringar med sopborstar och hinkar. De är runt 15 år och hjälper en kvinna att städa sitt hus. Kvinnan kommer ut till ungdomarna med vatten och frukt samtidigt som de fortsätter att arbeta.

ANNONS

– När vi hörde på nyheterna om skredet kände jag och min klasskompis snabbt att vi ville göra något för att hjälpa vårat land. Varje dag går vi till de värst drabbade husen för att hjälpa människorna där, säger Guiseppe, en av tonåringarna som städar.

I Casamicciola oroar sig många för fler jordskred. Vädervarningar har utfärdats för kraftigt regn av den italienska vädermyndigheten. Och evakueringar har ägt rum när rädslan för skred varit för stor. 1 300 människor flyttades den 3 december till hotell som en försiktighetsåtgärd och där får de fortsätta bo tills dess att faran för nya skred anses vara över.

LÄS MER:Öbor evakueras efter dödligt jordskred

LÄS MER:Många skolbarn bland de döda i Indonesien

LÄS MER:Fler döda efter jordskredet i södra Italien

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS